Psiha

Psiha

Crvena boja dresa govori: čuvaj me se!

Osim što je boja ljubavi, strasti i života, crvena je boja pobjednika, pokazalo je najnovije američko istraživanje.

Muškarci koji na sportskom natjecanju ili utakmici nose crveni dres protivnicima šalju znak o svom natjecateljskom duhu: čuvajte me se! Naime, američki su stručnjaci ustanovili kako oni imaju višu razinu hormona testosterona.

“Ovo istraživanje pokazuje kako je crvena boja posebna kada govorimo o natjecanjima, a povezana je s našim pozadinskim biološkim sustavom“, tvrdi psiholog Daniel Farrelly, voditelj studije Sveučilišta Sunderland. Dodao je kako boja zapravo ne utječe na samo izvedbu sportaša ili natjecatelja nego predstavlja prednost jer utječe na način na koji ih protivnici percipiraju.

Njegov je tim izdvojio 73 muškarca i obavijestio ih je da će sudjelovati u natjecanju. Na izbor su dobili crveni ili plavi simbol koji bi predstavljao njih same u tom natjecanju. Ispitanici su također odgovorili na upitnik kako bi se lakše ustanovilo zašto su odabrali boju koju su odabrali. Stručnjaci su uzeli uzorke sline natjecateljima prije i poslijestudije i izmjerili razinu hormona testosterona.

Osim što su muškarci koji su odabrali crvene simbole imali povišenu razinu testosterona u odnosu na “plavu momčad”, također su vjerovali kako njihova boja označava veću dominaciju i agresiju nego plava boja.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo