Psiha

Psiha

Crvena boja pojačava naše reakcije

Ako želite poboljšati svoje rezultate u sportu ili uza sebe imati jedan trik koji pomaže mršavljenju, probajte nositi crveno.

Naime, crvena boja “tjera” naše mišiće da se brže kreću i naši pokreti imaju više snage, pokazalo je istraživanje američkih psihologa. “Crvena boja pojačava naše tjelesne reakcije jer ju percipiramo kao znak za opasnost, tvrde psiholozi Sveučilišta Rochester.

Iako sa sobom donosi dobrobiti koje se tiču tjelesnog stanja, poput brzine ili boljeg korištenja mišića, crvena boja također može ostaviti traga na našem emocionalnom stanju. Percepcija prijetnje koju ona povlači sa sobom također u nama pobuđuje brigu, distrakciju ili preokupaciju samima sobom – sve što može negativno utjecati na izvedbu sporta.

Psiholozi su usporedili reakcije mišića učenika u dva različita eksperimenta. U prvom je 30-ero učenika od četvrtog do 10. razreda pročitalo svoj natjecateljski broj, ispisan ili crvenom ili sivom bojom, i stisnulo te otpustilo metalnu kvačicu.

U drugom su eksperimentu učenici stinuli oprugu za vježbanje dominantnom rukom što su jače mogli dok su čitali riječ “stisni” ispisanu na crvenoj, plavoj ili sivoj pozadini.

Rezultati su pokazali u oba slučaja kako su ispitanici koji su vidjeli riječ u crvenoj boji koristili intenzivniju silu nego drugi ispitanici. U drugom je eksperimentu crvena boja također ubrzala vrijeme reakcije.

Psiholozi tvrde kako su prethodna istraživanja pokazala da percepcija crvene boje može biti kontraproduktivna za zadatke koji zahtijevaju više motoričkih i mentalnih vještina. Primjerice, sportaši koji se natječu sa sportašima koji nose crveno skloniji su gubljenju, a učenici koji prije ispita vide crveno u većoj mjeri imaju lošije rezultate.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Emotion.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo