Psiha

Psiha

Dame, ne stavljajte svoju fotografiju u CV

Životopisi koji su uključivali fotografije zgodnih muškaraca dvostruko su više rezultirali pozivima poslodavaca na razgovor za posao u odnosu na CV-jeve s fotografijama prosječno zgodnih muškaraca. Kada su u pitanju bili životopisi s fotografijama dama, neovisno o tome jesu li privlačne ili nisu, oni su polučili 30 posto manje poziva na razgovor.

Što mislite koga će poslodavci prije pozvati na razgovor za posao: zgodnog muškarca ili lijepu ženu? U ovom će slučaju loptica pasti u muški dio terena, tvrde izraelski istraživači.

Kako bi ustanovio na koji način utječe izgled na ishode molbe za posao, tim Sveučilišta Ben-Gurion je poslao preko 5300 identičnih životopisa na više od 2600 natječaja. Jedna je vrsta životopisa uključivala fotografiju privlačnog muškarca ili zgodne žene ili prosječno privlačnog muškarca i prosječno zgodne žene. Druga vrsta CV-jeva nije imala priloženu fotografiju. Ukupno je 400 poslodavaca odgovorilo na molbe (14,5 posto).

Životopisi privlačnih muškaraca su dobili 20 posto odgovora, usporedno s 14 posto muškaraca koji nisu poslali fotografiju i devet posto prosječno privlačnih muškaraca.

Ženski životopisi bez fotografije su dobili najviše odgovora – čak 22 posto više nego životopisi prosječno zgodnih žena i30 posto više nego CV-jevi s fotografijama privlačnih žena.

“Činjenica da privlačne žene nisu pozvane na razgovor je iznenađujuća. Rezultati predstavljaju kontradikciju znatnom broju istraživanja koja su pokazala kako su zgodne osobe tipično percipirane kao pametnije, ljubaznije i talentiranije u odnosu na one manje privlačne”, objasnio je Bradley Ruffle, istraživač tržišta i predavač Sveučilišta Ben-Gurion, ujedno i voditelj studije.

Stručnjaci su ponudili savjet damama koje traže posao: u svoj CV nemojte uključiti fotografiju, bez obzira izgledate li dobro ili ne.

K.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo