Društvene osobe žive duže

Sreca, prijateljstvo

Osobe koje su okružene članovima obitelji i prijateljima imaju 50 posto veće izglede nadživjeti osobe koje nemaju bogat društveni život.

Ako se svako malo nalazite s prijateljima, a rodbinu ne viđate samo na Božić ili rođendan, tada za vas nema straha. Nakon što su analizirali podatke iz gotovo 150 prethodnih studija s više od 300.000 ispitanika, američki su istraživači ustanovili kako društvene osobe žive duže!

Prosječno, društveno povezane osobe žive 3,7 godina duže nego samotnjaci ili povučenije osobe, a ako ste okruženi članovima obitelji i prijateljima, imate 50 posto veće izglede puhati te svjećice "viška" na rođendanskoj torti.

Vuci samotnjaci imaju stopu smrtnosti kakva se očekuje za alkoholičare, a čak su i premašili pretile i neaktivne osobe. S druge strane, učinak prijateljstava na društvenjake može se usporediti s učinkom prestanka pušenja.

"Prijatelji i osobe koje vam pružaju potporu mogu olakšati život na osnovnoj, svakodnevnoj razini. Mogu vam posuditi novac, ponuditi prijevoz ili čuvati vaše dijete. Jednako tako vam mogu ohrabriti na bolje zdravstvene odabire, da otiđete liječniku, da više vježbate. Mogu vam neposredno pomoći tako što vam pružaju osjećaj da imate za što živjeti", tvrdi Bert Uchino, voditelj istraživanja koje su provela dva sveučilišta: Sveučilište Sjeverne Karoline i Utaha.

"Kada imaju sigurnu vezu i osjećaju se voljeno, osobe žive sigurnije i mirnije", zaključio je Uchino.

Možda je vrijeme da podignete telefon i dogovorite druženje s ekipom. Sigurno vam neće naškoditi!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!