Helikopter roditelji - zaštita djece do krajnjih granica - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Helikopter roditelji – zaštita djece do krajnjih granica

Foto: Shutterstock

U zadnje vrijeme se puno družim s roditeljima na radionicama, na savjetovanjima i na individualnim razgovorima te zaključujem: Biti roditelj danas nosi puno izazova s kojima se prije nismo susretali; veliki pritisak hoće li dijete od petog do osmog imati dovoljno odlične ocijene da upiše željenu školu, veliki porast među vršnjačkog nasilja, cyber nasilje i općenito medijski utjecaj na djecu…

Osjećam potpunu empatiju posebno s onim roditeljima čija su djeca u višim razredima osnovne i s onima čija su djeca u srednjoj školi.

Neki od njih u najboljoj namjeri želeći zaštiti svoje dijete, a tko će ga zaštiti ako ne oni, otišli su do ekstrema u prezaštićivanju djece. U SAD-u i Kanadi takav su tip roditelja nazvali “helikopter” roditeljima.

Što rade helikopter roditelji?

Prezaštićuju do krajnjih granica. Zuje, lete i lamaću oko svoje djece. Oblače ih do 11, čitaju lektire, uče matematiku, uzimaju instrukcije prvo za sebe, a onda oni objašnjavaju djeci, bude ih, izvlače za noge iz kreveta, spremaju doručak do tridesete. Naravno ovo je karikirana verzija prezaštićivanja. Ali… možda, ponekad nije daleko od istine.

To rade u najboljoj namjeri s ciljem da dijete upiše željenu školu, završi fakultet i jednoga dana snađe se u životu. Ali znate što (obraćam se svima onima koji prezaštićuju djecu)? Na takav način neće se snaći. Činimo im medvjeđu uslugu.

Koje su posljedice helikopter odgajanja?

  • Oduzimamo im osjećaj uspjeha, koji utječe na razvoj samopouzdanja.
  • Učimo ih da je svijet opasno mjesto.
  • Smanjujemo svoj autoritet jer djeca mogu doživjeti da smo zabrinuti i oko onih stvari na koje oni gledaju kao nevažne sitnice.  Na taj način gubimo snagu roditelja.
  • Dajemo im poruku; Ti ne možeš sam!

Mislim da je ovo sasvim dosta da nam pruži sliku kamo to ide. Zato je moja poruka roditeljima: Pustite ih da padnu, kako bi iskusili što znači sam se dići. Dajte im mogućnost da probaju metodu pokušaja i pogrešaka. Zamislite samo koliko je puta Edison pogriješio prije pronalaska žarulje.

Na pamet mi pada još jedna metafora: Nemojte za njih pecati ribu, naučite ih da pecaju sami. Tek tada ćete biti sigurni da neće biti gladni.

Ponekad je razlog za helikoptiranje oko djece i dublje psihološke prirode. Kada smo u svakom trenu tu za njih mi dobivamo smisao, mi smo važni!

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo