Istina o mačkama i psima

pas, labrador

Stara izreka "vole se kao pas i mačka" odaje narav vječnih neprijatelja, međutim, jeste li se ikada zapitali što kućni ljubimci govore o svojim vlasnicima?

Tim psihologa sa Sveučilišta u Teksasu pokrenuo je veliko online istraživanja o osobnostima mačkoljubaca i vlasnika pasa. Oko 4.500 ispitanika je odgovorilo na upitnik koji je izmjerio njihove sklonosti u pet područja: otvorenost, samosvjesnost, ekstrovertiranost, prijatnost i neurotičnost. Svaki je u anketi naznačio voli li više mačke, pse, obje vrste kućnih ljubimaca ili nijednu.

Istraživanje je pokazalo kako su psoljupci društveniji i uslužniji, dok su ljubitelji mačaka neurotičniji, no otvoreniji, kreativni, filozofski nastrojeni i netradicionalni. "Ako volite mačke, morate voljeti stvari koje postoje same za sebe: mačke vode svoj život, ne ovisne nužno o vama, dok psi žive za vas", tvrdi veterinar David Bessler.

Kada je u pitanju ekstrovertiranost, vlasnici pasa ili osobe koje više vole pse od mačaka su osvojili više mjesto na ljestvici nego mačkoljupci, jednako kao i kod ocjene u prijatnosti i samosvjesnosti.

"Vlasnici pasa su prijatni i ekstrovertirani – ima smisla! Psi su druželjubivi, vole provoditi vrijeme s vama, vole vaše društvo, dok mačkama prija vaša blizina dok god im se to sviđa. One jednostavno odu", živopisno tvrdi čelnik studije Sam Gosling.

Naravno, slaže se kako su ovo generalizacije i ne mogu se primijeniti na svaku osobu, ali svakako će se mnogi prepoznati u ovim opisima.

"Moram priznati kako ima ponešto istine u rezultatima ovog istraživanja. Naime, moj omiljeni mačor Mazo voli mirne i staložene osobe. Njima će se odmah uvući u krilo, bez obzira poznavao ih on otprije ili ne. Međutim, kad u obiteljski posjet stigne ujna Maja – Mazo postaje neurotično čudovište. Naime, ujna Maja odašilje negativnu energiju, koja gotovo da je opipljiva prstima. Upravo se tu krije moja sličnost s Mazom: kad dođem u kontakt s osobom koja isijava negativnom energijom, pretvaram se u ženu-zmaja! A tada vam je bolje da niste u mojoj blizini!", potvrdila nam je Ivana iz Zagreba, 30-godišnja vlasnica čak pet mačaka.

Kakva su vaša iskustva s kućnim ljubimcima?

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!