Psiha

Psiha

Jeste li na rubu “živčanog sloma”? Ne ignorirajte ove znakove!

​Manjak sna, loše raspoloženje i poteškoće pri donošenju odluka samo su neki od simptoma da ste pod velikim pritiskom i da se bliži trenutak popuštanja svih obrana koje vas u stresnim situacijama ostavljaju mirnima.

“Živčani slom” nije medicinski izraz niti mentalna bolest, ali može označavati niz zdravstvenih poteškoća poput anksioznosti ili depresije. Stručnjaci iz Mayo klinike definiraju ovo stanje kao situaciju u kojoj osoba ne može normalno funkcionirati normalno zbog visoke razine stresa.

Poteškoće s koncentracijom

Ukratko, stres može pojačati rad mozga opuštajući hormone koji jačaju koncentraciju, ali kroničan stres djeluje suprotno te onemogućava zadržavanje fokusa u određenim situacijama, kao na primjer tijekom vožnje automobila ili rada na određenom projektu.

Boli vas trbuh

Grčevi i bol u trbuhu su često povezani sa visokom razinom stresa. Ako primijetite simptome poput zatvora, nadutosti ili proljeva može se raditi o sindromu iritabilnog crijeva koji bi mogao biti reakcija na anksioznost. Naime, on može biti odgovor na stres iako znanstvenici još uvijek proučavaju tu teoriju. Prema nekim istraživanjima 50 do 90 posto osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva pate i od anksioznosti ili depresije.

Nije vam važno kako izgledate

Prolili ste kavu po vesti, ali vam to ne smeta i nastavljate hodati sa velikom mrljom. Možda mislite da ste postali malo lijeni, ali ako takav stav nije prolazno stanje može označavati velike probleme. Stres “napada” cijelo tijelo i crpi energiju pa vam na kraju više niej važno niti kako izgledate. Stručnjaci smatraju kako je briga o vlastitom izgledu prezahtjevna stvar za osobe koje su na izmaku snaga.

Uvjereni ste da će vam se nešto loše dogoditi

Stalno brine o svemu a nije vam jasno zašto? Stres može male brige pretvoriti u velike. Ako dođe do pretjerane paranoje liječnici napominju kako ona može biti simptom anksioznog poremećaja, posebno ako vas ometa u radu i društvenom životu. Postoje prirodni načini za smanjivanje ovih simptoma, ali ako ne​ znate kako si pomoći i sve vam stvara veliku brigu, možda bi bilo pametno posavjetovati se s liječnikom.

6 namirnica koje ubijaju stres

A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo