Psiha

Psiha

Jeste li prijatelj svom tinejdžeru na Facebooku?

Istraživanje provedeno nad 2300 američkih tinejdžera starih između 16 i 18 godina o korištenju društvenih mreža pokazalo je kako roditelji više žele biti uključeni u život svojih miljenika nego što mladi to odobravaju.

Otprilike dvije trećine američkih tinejdžera kliknulo je na gumb “prihvati” kada su im roditelji poslali zahtjev za prijateljstvom na Facebooku, no 16 posto je reklo kako je to bio jedan od preduvjeta koje su im roditelji postavili kako bi uopće mogli koristiti društvene mreže i stvoriti svoj profil. S druge strane, 38 posto mladih bez imalo dileme odbilo je zahtjev za prijateljstvo svoje majke ili oca.

Ovakve društvene mreže pružaju mladima osjećaj samostalnosti u komunikaciji s prijateljima bez roditeljskog nadgledanja, tvrde stručnjaci. Čak i ako tinejdžer prihvati virtualno prijateljstvo s roditeljima, oni ne moraju nužno vidjeti svaku komunikaciju između svog djeteta i njegovih prijatelja. Zato postoje filtri koji sprječavaju određene osobe u pregledu tuđih fotografija, video zapisa ili razgovora.

Na taj način mladi mogu zaštititi svoju privatnost, pa čak i od svojih roditelja.

Doduše, nedodavanje roditelja kao prijatelja na Fejsu ne znači nužno kako roditelji nisu uključeni u ostale sfere života svog djeteta, bez obzira koliko ono bilo staro. Tako 82 posto ispitanih tinejdžera tvrdi kako u njihovi roditelji “vrlo uključeni” ili “donekle uključeni” u njihov akademski život, iako nisu prijatelji na popularnoj društvenoj mreži.

Istraživanje je provela tvrtka Kaplan Test Prep koja se bavi podukama za prijemne ispite na fakultete u SAD-u.

Jeste li poslali zahtjev za prijateljstvo svom tinejdžeru?

“Imam dvije kćeri, jednu staru devet godina, a drugu 12. One su mi poslale zahtjeve. S obzirom da radim zahtjevan posao, na taj smo način preko dana u komunikaciji”, rekla nam je Željka, 36-godišnja poduzetnica iz Zagreba, koja ima i loših i dobrih iskustva na Facebooku. Njena priča pokazuje kako bi roditelji povremeno trebali nadgledati aktivnosti svoga djeteta u virtualnom svijetu, jer i tamo mogu nastati društveni problemi.

“Iako nikada ne kontroliram sadržaj njhovih komentara, one su me same upozorile jedan dan da ima jedna djevojčica koja ostavlja ružne komentare na račun moje kćeri. Kada sam otišla na fotografiju ispod koje su ta djevojčica i još jedan dječak ostavljali komentare, naježila sam se. Govorili su da će je baciti kroz prozor, u grmlje, prebiti ju, da je glupa koza… Tada sam se javila porukom dječaku i djevojčici i zamolila ih da obrišu komentare i ispričaju se, no još su bili bahati. Nakon toga sam otišla u školu i prijavila slučaj nastavnici. Ona je sve navode provjerila i ravnateljica je pozvala njihove roditelje. To je bio cyber mobbing. Cure više nemaju problema, a klinci su naučili čemu služi Facebook”, opisala je Željka tamnu stranu popularne društvene mreže.

Međutim, da nije sve tako crno dokazuje njena druga priča.

“Starija je kći imala simpatiju i htjela je pričati na chatu s njime, ali ju je bilo sram. Tako sam ja umjesto nje kratko razgovarala i ona se s vremenom opustila. Čuju se svaki dan, a mi smo na taj način razvile prisnost i povjerenje”.

Jeste li i vi Facebook prijatelj svom tinejdžeru?

Karmen Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo