Psiha

Psiha

Jeste li sretniji no što mislite?

Emocionalno zdravlje nije samo posljedica gena ili kućnog odgoja. Čini se kako neki prilično zanimljivi čimbenici igraju ulogu u našem vlastitom osjećaju radosti. Predstavljamo vam 6 navika koje će zasigurno podići vaše raspoloženje.

k1. Imate sestru

Osobe koje imaju najmanje jednu sestru raspolažu s više optimizma i bolje se suočavaju s problemima. Pokazali su to rezultati istraživanja predstavljeni u sklopu godišnje konferencije britanskog Psihološkog društva. Čini se kako sestre potiču komunikaciju i koheziju u obitelji.

2. Niste zalijepljeni za TV

Najsretnije osobe provode 30 posto manje vremena ispred televizora. Tako barem tvrde rezultati istraživanja Sveučilišta Maryland koje je trajalo pune 34 godine. Osobe koje su se odrekle dugotrajnog buljenja u tv, više su vremena provodile družeći se, čitajući i vježbajući – riječ je o navikama koje su povezane s boljim raspoloženjem i zdravljem.

3. Možete se pohvaliti zdravim ljubavnim životom

Fizička intimnost je ključ koji pridonosi sreći, otkrilo je istraživanje znanstvenika britanskog Sveučilišta Warwick. Oženjen ljudi vode ljubav 30 posto više nego samci, što može biti jedan od razloga njihove sreće.

4. Drage suvenire čuvate na vidljivom mjestu

Osobe koje koriste uspomene ili slike kao podsjetik na dobra vremena bolje cijene svoj život i sretniji su, kaže dr. Sonja Lyubomirsky, profesorica psihologije sa Sveučilišta California. Lijepa sjećanja podsjećaju nas na vlastiti “potencijal sreće”.

k5. Vježbanje je jedan od vaših prioriteta

Osobe koje više vježbaju izložene su manjoj količini stresa, a osim toga su zadovoljnije vlastitim životom, potvrdili su danski znanstvenici. U usporedbi s osobama koje prakticiraju sjedilački način života, negativan utjecaj stresa na ljude koji joggiraju se smanjuje za nevjerojatnih 70 posto.

6. Družite se sa sretnim ljudima

Druženje s veselim osobama
povećava vjerojatnost da ćete i vi biti sretni. Od najveće je važnosti učestalost druženja, kažu istraživači: osobe koje su od prijatelja udaljene oko kilometar
povećavaju svoje izglede za sreću i to za 42 posto. Ako
prijatelj živi dalje, šanse za sreću se snižavaju za 22 posto.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo