Psiha

Psiha

Kako se ponašate nakon svađe?

Što ste imali bolji odnos s roditeljima kad ste bili dijete, to ćete bolje i lakše prebrodjeti svađe u odrasloj dobi.

Kakvi ste nakon svađe? Durite li se satima, pa čak i danima i ne želite drugoj strani oprostiti “prekršaj”? Ili se možda brzo ohladite i voljni ste zaboraviti sve nesuglasice nakon par minuta? Vjerovali ili ne, vaše reakcije nakon svađe povezanije su s vašim odnosom s roditeljima kada ste bili dijete nego s trenutnim partnerom.

Tako tvrde američki istraživači Sveučilišta Minnesota koji s pratili skupinu beba rođenih u 1970-ima sve do odrasle dobi. Ustanovili su kako su se osobe koje su kao mališani imale dobre odnose s roditeljima ili skrbnicima lakše oporavile i bolje ponašale nakon sukoba 20 godina poslije.

Ako je roditelj pomogao regulirati negativne osjećaje kod djeteta, tada je ono “dobilo” pravo znanje i kako samo regulirati takve loše emocije nakon svađe ili nesuglasice, tvrde stručnjaci.

No, ako niste bili toliko povezani s roditeljima i sada se brinete oko svojih reakcija na svađu s partnerom, ne morate strepiti. Naime, ovu vještinu možete “pokupiti” i od emocionalno zrelijeg i osposobljenog partnera.

“Ustanovili smo kako su veće šanse da osobe koje su kao djeca bile nesigurno vezane, a sada se bolje oporavljaju nakon sukoba zbog partnera, ostanu zajedno. Ako jedna osoba vodi proces oporavka nakon sukoba, to se može odraziti na drugu osobu i cijelu vezu”, tvrdi Jessica Salvatore, jedna od osoba vezanih za istraživanje.

“Najuzbudljivije otkriće je da ljubavni partneri mogu igrati ulogu u smanjenju učinka negativnih iskustava koja su se dogodila ranije u životu”, dodala je Salvatore.

Praštanje i zaboravljanje lakše ide ženama. Iako možda zvuči iznenađujuće bilo kojem muškarcu koji je zaboravio na rođendan svoje drage, godišnjicu ili slične bitne datume, žene su spremnije oprostiti “grijehe” nego muški spol jer su sposobnije za empatiju s drugima, tvrde istraživači Sveučilišta Baskije.

Svađanje je posebna vrsta komunikacije koja dugoročno doprinosi kvaliteti veze.
No, zato je potrebno naučiti “umijeće svađanja”. O umijeću i pravilima dobrog svađanja razgovarali smo sa psihologinjom Ljubicom Uvodić-Vranić: Nakon dobre svađe bolje se razumijemo!

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo