Psiha

Psiha

Kako se zaštititi od osoba koje vam crpe energiju?

U svjetlu mnogih likova fikcije koji su popularizirani posljednjih godina (razni Sumraci, Okusi krvi, Dnevnici vampira i slične knjige i TV-serije), kada spomenemo termin emocionalni vampir, većina nas shvaća kako je riječ o osobi koja nam umjesto krvi na slamčicu siše energiju iz tijela.

Nakon razgovora s jednim emo vampirom osjećate se iscrpljeno, umorno i tupo, kao da cijelu noć niste spavali. Zašto?

Vampiri bezobzirno pričaju i pričaju o svojim problemima i tegobama, neprekidno ističu svoje potrebe prije vaših, a na kraju maratonskog monologa vas ni ne pitaju što se događa u vašem životu. Ako i traže vaš savjet, znate da ga neće ni poslušati – oni vas trebaju, no kvaka je u tome što ne trebaju vaš savjet ili pomoć nego pozornost. Cilj je osjetiti da ih slušate sa zanimanjem, cilj je isisati vašu energiju.

Možda se pitate kakve veze ima zahtjevan prijatelj s našim zdravljem? Energija koju gubimo potrebna nam je – njen gubitak vodi umoru, umor vodi stresu i napetosti, a stres vodi u bolest!

Na kraju dana, ne želite biti konstantno umorni i iscrpljeni. Pogotovo ne nakon razgovora s prijateljem koji bi vas trebao opustiti, napuniti energijom i dobrim osjećajima, zar ne?

Naučite reći ne

Kako se obraniti od ovozemaljskih vampira, kad već češnjak, sveta vodica i drveni kolci ne pomažu?

“Ophođenje s ovakvim osobama može biti teško. One ne shvaćaju da su ekstremno potrebite. Misle da je sasvim u redu opterećivati druge oko sebe svojim problemima jer se u njihovoj glavi radi o dijeljenju misli. Ako je ta potrebita osoba vaš dobar prijatelj, otvoreno porazgovarajte o ovom problemu. Blizak će vas prijatelj shvatiti, no ako se radi o nekome kome nije do vas stalo, čak ni toliko da vas poštuje, tada je vrijeme da ih pustite na miru“, objasnio je psiholog Aditi Samant za Hindustan Times. Dodao je još jedan savjet: nemojte dopustiti bilo kome da vas iskorištava. To će samo umanjiti vaše samopoštovanje.

“Sve što zrači negativno i nakon čega se osjećate slabo ili umorno – izbjegavajte. Ljudi koji crpe vašu energiju zovu se energetski vampiri. Ima ih jako, jako puno. Provjerite! Ako ste empatičar, u sebe upijate stres, strahove, tuđe probleme i tada ste ranjivi. Empatija nije bolest. Niste histerični, neuravnoteženi i neprilagođeni – vi ste empatičar. Razlog je nizak stupanj vaše energije. Bitno je isključiti se u blizini nepodnošljivih osoba ili događaja. Kada vam je energija visoka, tada možete sve. Rješavati probleme, obavljati stotine sastanaka, putovati, uživati“, savjetuje dr. Vlatko Kalapoš, E.M., vodeći stručnjak za osobni razvoj u regiji čije kolumne imate priliku čitati na Ordinaciji.

Savjet: uvijek osluškujte sebe i uskladite se s vašim instinktom. Intuicija nije luksuz, već osnova našega života. Počastite se aktivnostima koje povećavaju vašu energiju. Radite sve ono što vas puni: čitajte, šećite, trčite sa svojim kućnim ljubimcem, putujte, plešite, upišite tečaj i steknite novu vještinu, vježbajte, nađite se s prijateljicom koja nije energetski vampir…

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo