Ako ste osoba koja uvijek traži dodatne ljute začine uz svoj obrok, vjerojatno ste skloniji rizicima nego vaši prijatelji koji se drže blagih okusa. Zaključak je to novog istraživanja koje je prezentirano na ovogodišnjoj konferenciji amričkog Instituta za prehrambenu tehnologiju.
Stručnjaci su putem upitnika analizirali osobnost 97 ispitanika, a zatim su
ih pitali koliko su uživali u jako začinjenoj hrani (koja je sadržavala kapsaicin
– tvar zbog koje paprika ima karakterističan, ljuti okus).
Rezultati su
pokazali kako su osobe avanturističkog duha, dakle one sklonije rizicima i
novim iskustvima, više voljele začinjenu hranu. Što se količina začina više povećavala, a hrana postajala sve ljuća, avanturisti su i dalje bili skloni ovakvoj hrani. S druge strane, osobe mirnijeg duha nisu bile oduševljene jakim začinima, a što je više začina hrana sadržavala, njihov interes za takve namirnice je drastično padao.
Prethodne studije povezale su sklonost začinjenoj hrani s tendencijom kockanja,
vožnje brzih auta i ekstremnim sportovima. Kod navedenih ponašanja, poveznica je sklonost rizičnom ponašanju, ističe Nadja Byrnes
sa sveučilišta Pennsylvania State, koja
je ujedno i voditeljica studije. Biološki gledano, začini kreiraju dojam, osjet
u ustima koji mozak interpretira kao izgaranje odnosno zahvaćenost vatrom. Kada
tijelo shvati da stvarna opasnost ne postoji, taj osjet se počinje interpretirati
kao ushit koji je jednak, primjerice kockanju.
Iako niz faktora utječe na to zašto osoba više voli jednu ili drugu vrstu
hrane, obraćanje pozornosti na karakteristike osobnosti može pomoći kod odlučivanja
koja je prehrana najbolja za nekoga, zaključak je stručnjaka.
Ordinacija.hr