Psiha

Psiha

Knjige: postajemo likovi o kojima čitamo

Čitanje knjige može zadovoljiti ljudsku potrebu za pripadanjem, tvrde stručnjaci.

Istraživači Sveučilišta Buffalo iz New Yorka su u svoju studiju uključili 140 studenata i dali im pola sata da pročitaju odabrane ulomke iz jedne knjige od dviju zadanih: “Sumrak” (roman o vampirima) ili “Harry Potter i čarobnjakov kamen” (o čarobnjacima). Odlomci su govorili o životima vampira, tj. čarobnjaka.

Zatim je procijenjena psihološka povezanost ispitanika s likovima o kojima su čitali, u psihologiji tzv. učinak asimilacije.

Osobe koje su čitale Harryja Pottera “postale” su i same čarobnjaci, dok su ispitanici koji su čitali o vampirima “postali” vampiri. Najveći utjecaj primijećen je kod onih osoba koje su u svom životu više orijentirane na grupu.

Značajno je što su američki stručnjaci ustanovili kako pripadanje fiktivnim zajednicama iz knjiga ostavlja ispitanicima isto raspoloženje i zadovoljstvo životom kao da je ta veza uspostavljena sa skupinom u stvarnom životu, tj. kao da su vampiri i čarobnjaci zaista oko nas.

“Istraživanje objašnjava kako ovaj svakodnevni fenomen – čitanje – djeluje ne samo kao eskapizam ili obrazovanje, nego i kao nešto što ispunjava duboku psihološku potrebu”, objasnila je Ariana Young, studentica koja je bila dijelom istraživačkog tima.

Rad je objavljen u stručnom časopisu Psychological Science.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo