Psiha

Psiha

Koji k…. se uopće svađamo?

Partnerski odnosi su zahtjevni. Ponekad vrlo zahtjevni. To svi znamo. Ali zašto je to tako? Što nas to određuje u našim partnerskim odnosima i zbog čega se, u konačnici, svađamo?

Poznata vam je serija Californication? Radnja se vrti oko glavnog lika Hanka Moodyja talentiranog pisca i tragičnog u privatnom životu. Iznad svega voli svoju bivšu ženu Karen i njihovu kćer, sada već adolescenticu Beccu, ali zbog svog načina života nikako ne može s njima održati stabilan i zadovoljavajući odnos. Hank vodi nesređen život, pije previše, a zbog svog šarma neodoljiv je svakoj ženi s kojima se lako upušta u seksualne odnose svaki puta kada je iznova poljuljan njegov odnos s Karen.

k    scena iz serije Californication; foto – imdb

S dublje strane, Hank je duboko nesretan, izgubljen i depresivan. Karen, s druge strane, vodi naizgled sređen život. Nastoji biti uzorna majka i učiniti sve da njezina kćer bude sretna štiteći je od tako nesređenog Hanka. Premda je bila spremna ući u novi brak, nije uspjela ostvariti kvalitetan odnos s budućim suprugom. Svaki puta kada je Hank dovoljno uporan ili dovoljno nesretan, ona ga ponovno pušta u svoj život. Kada se to dogodi, tada nema sretnijeg para na svijetu od njih dvoje. Sretni dani traju toliko dugo dok život ne uđe u svoju kolotečinu, dok Hank ne učini nešto što nije po njezinoj volji ili ako ona sazna da je učinio u prošlosti što njoj nije prihvatljivo. Tada nastupa žestoka svađa, tada se galami, a Hank naposljetku biva izbačen iz kuće. Naravno, svjedok svemu tome je njihova kćer Becca.

lOvaj odnos je poput jo-jo efekta. Kada smo “sretni” tada smo si jako bliski i volimo se poput djece. Kada smo ljuti, tada se svađamo, rastajemo, udaljavamo najviše moguće. Vrlo je zanimljiva dinamika ovog odnosa. Ona će ga ponovno voljeti i biti s njim ako se on urazumi, ako postane odgovoran, ako se promijeni, no zapravo je dovoljno da on kaže da će učiniti ono što ona priželjkuje. Hank je svjestan da se on neće promijeniti jer on ne želi biti “uštogljen“, ne želi imati obavezu buđenja svakog jutra i odlazaka na posao. Unatoč tome, kada se nova prilika ukaže, ponovno će pokušati jer se oni zapravo jako jako puno vole.

Hank i Karen su ekstremi, ali želja da promijenimo onog drugog, u partnerskim odnosima vrlo je česta. Jako volimo tu drugu osobu i prihvatit ćemo je u potpunosti kada on/a samo to i to promijeni. Ta ista želja najčešći je uzrok svađanja.

Autorice teksta:

Tatjana
Tatjana Gjurković, dipl. psiholog
certificirani terapeut igrom
Centar
Proventus (www.centarproventus.hr)

undefined 
Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad
psihoterapeut
certificirani trener
komunikacijskih vještina

Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

 

Više o svađanjima u partnerskim odnosima, njihovim uzrocima i što možemo učiniti glede toga, možete čuti na besplatnoj radionici “Koji k…. se uopće svađamo“. Održat će je Jelena i Tatjana u utorak, 15. veljače 2011. od 18:30 do 20:30 u Centru Proventus, Nova cesta 190.

Požurite s prijavom jer je broj mjesta ograničen!

Prijaviti se možete na:
Jelena                                                                
+385 91 520 0005
jelena@centarproventus.hr

Tatjana
+ 385 958043982
tatjana@centarproventus.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo