Psiha

Psiha

Kolega vas strastveno gleda? Obratite pažnju na posao

Ako vas kolega stalno proždire pogledom, suočite ga s time. U protivnom biste mogli imati lošije rezultate na poslu.

Do ovog su zaključka stigli američki istraživači koji su pozvali 150 ispitanika na razgovor. Svaki ispitanik sparen je s ispitivačem suprotnog spola. Kada su neke od ispitanica ušle u prostoriju, ispitivači su ih odmjerili od glave do pete dva puta, a za vrijeme razgovora svako malo su buljili u njihove grudi. Jednako tako, ispitivačice su pomno promatrale neke ispitanike.

Nakon razgovora, ispitanici su dobili “izvještaj” na kojem je pisalo kako dobro izgledaju, a njihove su vještine pozitivno ocijenjene. Zatim su ispitanici dobili deset minuta vremena kako bi riješili 12 matematičkih zadataka.

Ispostavilo se kako su žene koje su ispitivači gledali ispod obrve lošije riješile zadatke od ostalih ispitanica – imale su manje od pet točnih odgovora. S druge strane, ove su ispitanice dobile želju za većom interakcijom s ispitivačima. Stručnjaci nisu sigurni je li to zbog želje da dokažu svoju inteligenciju ili im je samo laskala pažnja.

Kod muškaraca nije zamijećena nikakva razlika u rezultatima.

“Stvara se začarani krug za žene u kojem imaju lošije rezultate na poslu ili u matematici, no i dalje žele imati interakciju s osobom zbog koje lošije rade”, objasnila je dr. Sarah Gervais sa Sveučilišta u Nebraski, voditeljica istraživanja objavljenog u časopisu Psychology of Women Quarterly.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo