Psiha

Psiha

Marko (18) boluje od cerebralne paralize, a robotska tehnologija pomoći će mu da kvalitetnije živi

Marko Mađar

Specijalna bolnica Arithera i portal ordinacija.hr osigurali terapije za Marka (18) koji boluje od cerebralne paralize.

Plakala sam dva dana od sreće kada sam čula da će Marko ići na rehabilitaciju u Specijalnu bolnicu Arithera, uzbuđena je bila Đurđica Mađar iz Vinkovaca, majka 18-godišnjeg Marka koji boluje od cerebralne paralize, a koji će u zajedničkom projektu SB Arithera i portala ordinacija.hr proći tromjesečnu rehabilitaciju uključujući i suvremenu robotsku neurorehabilitaciju.

Autizam je način na koji mozak funkcionira. Prepoznajte simptome koji upućuju na ovo stanje

Marko nas je oplemenio

“Već dugo smo to željeli omogućiti Marku, ali nismo si to mogli priuštiti. Ovo je izvrsna prilika koju nismo očekivali i neopisivo smo sretni”, priča nam mama Đurđica koja radi u gradskoj upravi dok je Markov tata Zdenko u mirovini.

Marko se u ovoj humanitarnoj priči našao posredstvom Molitvene zajednice “Srce Isusovo” koja je upravo Marka predložila za ovu akciju, a ujedno će njemu i obitelji osigurati smještaj u Zagrebu sljedeća tri mjeseca.

“Jako se radujemo ovoj prilici i stvarno bismo voljeli da i drugi ljudi poput Marka dobiju priliku poboljšati svoje zdravlje koliko god mogu. Marku i drugoj djeci s poteškoćama potrebna je pomoć, a iz raznih razloga je često nedostupna”, priča nam Đurđica koja je napisala i knjigu “Markovi koraci” u kojoj opisuje Markovo liječenje, a namijenjena je roditeljima djece s poteškoćama.

U Specijalnoj bolnici Arithera uspješno provedena operacija dvostruke skolioze

Iako je teško na tri mjeseca ostaviti posao, Markovu školu i dom u Vinkovcima, obitelj ovu priliku nikako nije željela propustiti.

“Zajedništvo je bitno, a mi smo već 30 godina u braku. Supruga je inicijator, a ja sam podrška”, kroz smijeh nam govori tata Zdenko.

A da se radi o doista posebnoj obitelji, koja se unatoč svim nedaćama svakodnevno smije i veseli životu, najbolji je dokaz upravo Marko.

“Marko nam donosi puno radosti, oplemenio nas je i tjera nas da budemo bolji ljudi, nema tu govora o samosažalijevanju”, kažu nam Markovi roditelji.

Marko je iznimno znatiželjan, pametan, veseo i dobroćudan. Zanima ga apsolutno sve, a najviše nogomet i omiljeni mu nogometni klub Barcelona. Ipak, idol mu je i jedna domaća zvijezda.

“Reper Marin Ivanović Stoka moja je velika moralna podrška”, kaže nam Marko koji je na prvi pregled u Aritheru ponosno došao u majici omiljenog pjevača.

“Iznenadio sam sebe koliko mogu, potrudio sam se da pokažem doktorici da moje stanje izgleda bolje nego što to doista jest.”

Najnovija terapija

Markov cijeli proces rehabilitacije u Aritheri pratit će dr. med. Anđelka Hajvaz, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije:

Cilj sadašnjeg liječenja je najnovijom robotski i računalno potpomognutom rehabilitacijom poboljšati zaostali motorički deficit, te u konačnici dovesti do boljeg funkcionalnog statusa lokomotornog sustava u cjelini. Radi se o najsofisticiranijoj robotskoj tehnologiji koja uz dosadašnju konvencionalnu terapiju daje bolji funkcionalni ishod te bolesnika osposobljava za aktivnosti samostalnog življenja. S obzirom na to da Marko boluje od cerebralne paralize, u sadašnjoj kliničkoj slici postoji značajan motorički deficit, izražena je slabost ruku, te poglavito slabost obje noge, objasnila je liječnica i zaključila:

Sukladno sadašnjoj kliničkoj slici, planira se svakodnevna rehabilitacija od 4 do 5 sati tijekom pet dana u tjednu. Cilj liječenja je uz pomoć najnovije robotske aparature „iskoristiti plastičnost i preostali potencijal mozga“, stvoriti i usvojiti kvalitetnije motoričke obrasce koji bi poboljšali posturu, balans zdjelice, hod, koordinaciju te finu motoriku, poglavito lijeve šake.

Markova rehabilitacija trajat će tri mjeseca, a mi ćemo cijelo vrijeme pratiti njegov napredak.

(Ne)ozbiljni Mario Petreković na robotskoj rehabilitaciji raspričao se o – ženidbi

Maja Posavec

Foto: Arithera

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo