Psiha

Psiha

Međunarodni je dan zagrljaja

Pet do šest zagrljaja dnevno učinit će vaš život ljepšim i produljit će ga, tvrde psiholozi, a do istog je zaključka stigao i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja!

Zagrljajima do boljeg zdravlja!

Često iskazivanje osjećaja grljenjem može sniziti rizik od bolesti srca, ublažiti poguban utjecaj stresa, osloboditi nas od umora, poboljšati imunitet pa čak i ublažiti simptome depresije. Naime, prema psiholozima, samo deset sekundi toplog zagrljaja može u našem mozgu izazvati poželjnu reakciju: otpušta se hormon oksitocin koji smanjuje razinu stresa u mozgu. Ista je kemikalija odgovorna za smanjenje krvnog tlaka, pobjedu nad umorom, infekcijama i ublažavanje simptoma depresije.

Pet do šest zagrljaja dnevno učinit će vaš život ljepšim i produljit će ga, tvrde psiholozi, a do istog je zaključka stigao i američki svećenik Kevin Zaborney još 1982. koji je današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja!

Da grljenje ima u najmanju ruku ljekovita svojstva, potvrđuju i riječi psihologinje Virginije Satir kako su čovjeku potrebna četiri zagrljaja dnevno kako bi preživio.

“Osam zagrljaja dnevno treba nam kako bismo se održali, a 12 zagrljaja na dan da bismo napredovali”, rekla je Virginia Satir.

Znate li koje sve vrste zagrljaja postoje?

Vrste zagrljaja:

Medvjeđi zagrljaj

Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka grljene osobe, koja grli na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne i prekomjerno. U ljubavnoj verziji, muškarac može i podići djevojku s tla. Poruka: “Ti si supač! ” ili “Možeš računati na mene”.

Zagrljaj “slovo A”

Tijela su nagnuta jedno prema drugom, grli se s obje ruke, jednom preko ramena, a drugom u predjelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obje osobe gledaju u istom smjeru. U nekim zemljama (ne baš u Hrvatskoj) ovo kratko grljenje je za dobrodošlicu ili pozdrav.

Zagrljaj “Želim te na veliki način”

Dvoje ljudi grli se s rukama obavijenim jedno oko drugog – muškarac drži djevojku oko struka, a ona njega oko vrata; torza se dotiču, noge isprepliću, stopala dodiruju.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima

Grljenje s obje ruke i tapkanjem grljene osobe s jednom od njih. To znači: “Drag si mi, ali ovo je samo prijateljski zagrljaj”.

Jednoruki zagrljaj

Kratki zagrljaj desnom rukom druge osobe. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Tvoj sam kompa, ali nismo toliko bliski”.

Bezprsni zagrljaj

U kontaktu sudjeluju ruke i ramena, ali ništa ispod te razine. Ostaci tijela su udaljeni oko 30-50 cm. Tipičan za žene kada se susreću s kolegicama s kojima su više formalne, a manje bliske.

Obrazni zagrljaj

Nježni zagrljaj bilo kojeg tipa, stojeći ili sjedeći, pri kome se obrazi istaknuto dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Značenje: “Žao mi je što si tužan”.

Čeoni zagrljaj

Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Kućanski zagrljaj

Daje se osobi koja obično radi kućanske poslove priđe se odostraga i obuhvati ju se s obje ruke u predjelu struka, tako da ruke grlitelja budu prekrižene.

Zagrljaj “Oko srca”

Svaki od grlitelja obuhvaća drugoga s jednom rukom ispod pazuha, a
drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa stražnje strane.

Zagrljaj “Pogodi tko je”

Grlitelj prilazi odostraga i s obje ruke nježno pokrije oči grljene osobe, tako da mu prsa dotiču leđa druge osobe.

Postranični zagrljaj

Zagrljaj dviju osoba koje stoje jedna uz drugu, s po jednom rukom. Pogodan za provođenje vremena čekanja u redu.

Zagrljaj “Vrh glave”

Stojeći grlitelj grli s obje ruke sjedeću osobu, obuhvaćajući joj glavu ili vrat, s jednom stranom lica dodirujući potiljak. Dobar lijek protiv depresije.

K.P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo