Psiha

Psiha

Muči vas anksioznost? Ovi trikovi u uređenju doma mogli bi vam pomoći

Shutterstock 1183922215

Uz malo truda vaš dom može postati mjesto u kojem ćete uživati u miru i harmoniji.

1. DODAJTE ŽIVE BILJKE U SVAKU PROSTORIJU

Šarenilo vrta će svakome donijeti osmijeh na lice, ali biljke su puno više od toga – one čiste zrak od toksina i proizvode kisik. Uz to, one će vas stvarno umiriti, a studije su potvrdile kako će biljke u kući smanjiti razinu stresa.

2. POSPREMITE NERED

Osjećate li se loše kada uđete u kuću u kojoj je nered? Studije su pokazale da takvo okruženje uistinu može povećati razine stresa i učiniti vas manje produktivnima. Kako to riješiti? Uložite u kutije za pospremanje i naučite jednom zauvijek da je manje – više.

3. DEKORIRAJTE PLAVOM BOJOM

Boje imaju jak utjecaj na raspoloženje, a nijanse plave su povezane sa smirivanjem stresa, usporavaju rad srca i san čine kvalitetnim. Slobodno dakle, u svoj dom unesite dašak plave.

Od svih nekulturnih stvari koje možete napraviti, jednu sigurno stalno ponavljate

4. MAKNITE ZAVJESE

Zavjese će učiniti dom ljepšim, to je jasno, ali će vam oduzeti i doticaj sa sunčevim zrakama koje nude vitamin D. manjak svjetlosti može dovesti u neravnotežu unutarnji bio ritam, što vodi do anksioznosti i depresije. Savjet je da maknete zavjese, podignete rolete i pustite sunce u prostoriju.

 

5. FENG SHUI U SPAVAĆOJ SOBI

Kako biste sav stres izbacili iz spavaće sobe, slijedite običaje iz Kine koji vjeruju u snagu feng shui uređenja doma. Prema njihovim vjerovanjima takvo će uređenje unijeti harmoniju u prostor i osobnu energiju.

6. EKRANE STAVITE NA JEDNO MJESTO

Pretjerano gledanje u TV ekran sigurno može pretjerano stimulirati i uzrokovati stres, a iz tog je razloga potrebno u kući imati sigurno mjesto gdje nema ekrana. Možete ih sve staviti u jednu prostoriju, a najbolje bi bilo da imate i ormarić u kojem se nalaze gdje po potrebi možete samo zatvoriti vrata.

Ovih pet biljki čiste zrak u kući, a preporučuju ih stručnjaci

7. BIRAJTE MEKANI TEKSTIL

Sjećate se kada ste bili dijete kako ste voljeli svog plišanog medvjedića? Studija provedena prije 10 godina je pokazala kako ne prestajemo voljeti takve materijale kroz cijeli život. Uz to je dokazano da osobe koje pate od anksioznosti u tim trenutcima posežu za mekanim materijalima i nježnim teksturama. Ukrasite jastuke, kauče i krevete mekanim tkaninama.

8. NABAVITE LAVANDU

Smatra se čudom prirode kada je u pitanju smirivanje živaca i depresije, a jedan je studija dokazala kako će usporiti rad srca. Stavite vrećice s lavandom u ormar, kupaonicu pa čak i automobil. Naravno možete ju i posaditi i čuvati na prozoru.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo