Psiha

Psiha

Muči vas inflacija i zbog toga ste pod stresom? 4 savjeta koja bi vam mogla pomoći

Uz inflaciju na najvišoj razini u 40 godina, nova studija otkriva da je više od 50% Amerikanaca zabrinuto zbog mogućeg gubitka prihoda.

Financijski zdravstveni institut definira financijski stres kao stanje koje je rezultat financijskog ili ekonomskog događaja koji kreira anksioznost i brigu i prati ga reakcija u obliku psihičkog stresa.

Novija istraživanja povezuju financijski stres s mentalnim zdravljem, a studija od prije sedam godina, provedena na sveučilištu Yale, bavila se proučavanjem ideje da su neki mentalni problemi ustvari financijski problemi, prenosi Healthline.

Sada, nova anketa Američke psihijatrijske udruge (APA) pokazuje da među Amerikancima raste tjeskoba zbog inflacije i gubitka prihoda. Također, nova anketa pokazuje da trenutna pandemija COVID-19 nije najveća briga s kojom se Amerikanci suočavaju.

Prema rezultatima ove mjesečne ankete, gotovo 90% stanovnika SAD-a izjavilo je da se osjeća tjeskobno ili vrlo tjeskobno zbog inflacije, što je povećanje od 8 postotnih bodova u odnosu na prethodni mjesec.

Nikako da se pokrenete? Ovih 6 koraka pomoći će vam da postanete produktivniji

Kako se suočiti sa strahom od inflacije?

Postoji nekoliko načina na koje se možete nositi sa stresom i tjeskobom uzrokovanom financijskim poteškoćama zbog inflacije, piše Healthline.com.

1. Oslonite se na prijatelje i obitelj

Dr. Timothy B. Sullivan, psihijatar, kaže kako je dijeljenje zabrinutosti o financijskom stresu s prijateljima ili obitelji dobro.

Nema ništa loše u tome da se oslonite na podršku obitelji i prijatelja, rekao je, dodajući da je važno dati do znanja onima koji su vam bliski da ste pod stresom i da vam je potrebna njihova podrška.

2. Potražite stručnu pomoć

Povezivanje sa stručnjakom za mentalno zdravlje također može pomoći u upravljanju stresom povezanim s financijama. Međutim, odluka o traženju stručne pomoći ovisi o tome koliko je ozbiljno netko pogođen novčanim stresom.

3. Radite s financijskim savjetnikom

Za one koji si to mogu priuštiti, angažiranje financijskog savjetnika moglo bi se isplatiti. 

4. Povežite se sa zajednicom

Stručnjaci su složni kako organizacije utemeljene u zajednici mogu pomoći u povezivanju ljudi s dostupnim vladinim ili državnim programima za pomoć, poput pomoći pri stanarini, pomoći za komunalije i slično.

Ako niste zadovoljni svojim životom, postoje stvari koje možete poduzeti – evo i kako

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo