Psiha

Psiha

Ne možete pronaći ključeve? Isprobajte jogu: 10 minuta vježbanja može ojačati memoriju

Shutterstock

Samo 10 minuta umjerenog vježbanja vam može pomoći da organizirate sjećanja.

Kako starimo, tako veze između dijelova mozga slabi i otežava razlikovanje sličnih događaja u mozgu. Na primjer, ako ne možete pronaći ključeve, teško se sjetiti jeste li ih odložili negdje kasno navečer ili rano ujutro. 

Dokazano je da ljudima raste ego nakon vježbanja joge

Znanstvenici sa sveučilišta California i Tsukaba u Japanu su otkrili kako samo lagana tjelovježba poput tai chia ili joge može imati jak utjecaj na dio mozga koji je odgovoran za organizaciju sjećanja. 

Iako se već dugo zna kako vježbanje ima pozitivan utjecaj na zdravlje mozga, ova studija je pokazala da ona trenutno djeluje na poboljšanja. 

Uključeno je bilo 36 zdravih osoba u ranim 20-tim godinama. U prvom su djelu studije morali vježbati 10 minuta nakon čega je napravljen MR pregled. Drugi dio se sastojao od samog pregleda bez vježbanja. Ispostavilo se da je napredak očigledan u dijelovima mozga zaduženim za memoriju. Tako su se ispitanici lakše sjetili stvari koje su obavljali jučer. 

“Hipokampus je važan za stvaranje novih sjećanja i jedno od prvih područja mozga koji propada kako starimo, a najviše u slučaju Alzheimerove bolesti.” izjavio je Michael Yassa, profesor neurobiologije. 

Zaključuje kako je za bolju memoriju važno poboljšati funkcije ovog dijela mozga, a to se prema ovim istraživanjima može postići upravo vježbanjem. 

Trening na kraljevski način – Meghan ne može bez joge, a Kate obožava plank

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo