Ne sramite se suza - plakanje je zdravo! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Ne sramite se suza – plakanje je zdravo!

Nije tajna da iskreno smijanje može biti dobro za naše srce, smanjiti razinu stresa s kojom smo suočeni ili pak poboljšati imunitet. Sada su stručnjaci ustanovili da sličan učinak mogu imati i suze!

Naime, osobe koje se ne libe rasplakati se kada osjećaju da je stres pokucao na vrata u pravilu su zdravije nego osobe koje svoju brigu i osjećaje zatomljuju ili skrivaju.

Nedavno istraživanje stručnjaka Sveučilišta u Minnesoti pokazalo je kako je plakanje poboljšalo raspoloženje 89 posto ispitanika, a također može pomoći imunitetu, smanjiti razinu stresa i ljutnje te ubrzava zacjeljivanje.

Bolje se osjećamo nakon plakanja jer doslovce sve isplačemo. Kemikalije koje se nakupe za vrijeme emocionalnog stresa mogu se izlučiti putem suza. Neispušten stres može povisiti rizik od srčanog udara i oštećenja određenih dijelova mozga. Ljudska sposobnost plakanja ima vrijednost za preživljavanje“, objasnio je profesor William Frey, voditelj istraživanja.

Baš kao što postoji nekoliko vrsta smijeha, tako nisu ni sve suze jednake. Suze koje plačemo kada smo nesretni sadrže više mangana i kalija od suza koje lijemo zbog boli (mangan je nutrijent koji pomaže sniziti razinu lošeg kolesterola, a kalij pomaže držati tlak pod kontrolom). Također, emotivne suze sadrže i hormon prolaktin koji sudjeluje u smanjenju stresa, a ujedno poboljšava imunitet. Razina prolaktina kod žena raste u trudnoći, što bi moglo objasniti zašto su plačljivije u tom stanju.

“Kada plačemo, dišemo dublje, što pomaže smanjiti stres. Kada naše tijelo osjeti da je napadnuto zbog stresne situacije, obično dišemo kratko i plitko, a zbog toga tijelo više otpušta hormon stresa kortizol i pojačava se osjećaj tjeskobe. S druge strane, duboko disanje smanjuje razinu kortizola i smanjuje stres“, objasnili su čelnici studije.

Stoga, nemojte se sramiti pokazati drugima svoje pravo lice – plakanje je zdravo!

… i ne zaboravi nas
lajkati na Facebooku.
Nije obavezno, ali je lijepo od tebe 🙂

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo