Psiha

Psiha

Očinstvo mijenja loše navike

Muškarci koji su stariji kada dobe prvo dijete spremniji su na promjene u ponašanju nego mlađi očevi.

Očinstvo je zahtjevan posao i uključuje mnoge emocionalne, psihološke i tjelesne prilagodbe, naglašavaju stručnjaci. Rezultati njihovog istraživanja pokazali su kako se biologija muškaraca može uvelike promijeniti kako bi oni mogli ispuniti tu zadaću.

Psiholozi Sveučilišta Oregon su primijetili pozitivne promjene u ponašanju muškaraca nakon što su dobili prinovu u obitelji. Pratili su očeve kroz razdoblje od 19 godina i ustanovili kako uloga oca sa sobom povlači i određene promjene “nepoželjnog ponašanja”. Tako su ispitanici manje pušili i pili, manje su konzumirali marihuanu a čak su i počinili manje zločina.

Prema voditeljima istraživanja odrastanje muškaraca nije imalo veze s ovim promjenama u ponašanju, a za sve je “krivo” očinstvo. Muškarci u kasnim 20-ima i ranim 30-ima bili su najviše skloni promjenama u svom životnom stilu na bolje u odnosu na muškarce koji su bebu dobili u ranim 20-ima ili pak u tinejdžerskoj dobi.

“Daje nadu što se konzumacija duhana smanjila nakon rođenja prvog djeteta i kod starijih i mlađih muškaraca. Ovakva promjena bi mogla imati bitne zdravstvene posljedice za muškarce i njihove obitelji. Ovo predstavlja jedinstvenu priliku za intervenciju, s obzirom da su novi očevi posebno voljni i spremni čuti pozitivnije poruke i promijeniti svoje ponašanje”, smatra David Kerr, voditelj studije objavljene u časopisu Journal of Marriage and Family.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo