Psiha

Psiha

Ostavite dobar dojam na razgovoru za posao!

Želite ostavili dobar dojam na razgovoru za posao? Želite odisati sigurnošću, zanimanjem, željom za suradnjom? Naučite koristiti govor tijela! Evo koje pokrete treba raditi, a koje izbjegavati, kako ne biste otkrili svoj strah, napetost ili nelagodu!

6 pobjedničkih položaja

1 . Paralelne ruke i noge, tijelo lagano nagnuto prema naprijed, pogled usmjeren prema sugovorniku: na taj ćete se način doimati sigurnom/sigurnim.

2. Dodirujete li lagano kosu, znači da želite ostaviti dobar dojam. Poruka će biti jača, nagnete li tijelo prema naprijed.

k3. Uhvatite li, dok govorite, neki predmet koji vam je na dohvat ruke, može ostaviti dojam opuštenosti. Ili kao da pokazujete kako se želite približiti osobi s kojom razgovarate.

4. Male kretnje povezane su s ustima (dodirivanje ruba usnica ili grickanje olovke) protumačit će se kao pozitivne poruke: dobro se osjećate u društvu osobe s kojom razgovarate, posve opušteno.

5. Bočni položaj, s prekriženim nogama, ne pokazuje uvijek zatvorenost. Ako je glava nagnuta u jednu stranu, a noge prekrižene tako da je koljeno gornje noge okrenuto prema sugovorniku, izražavate susretljivost i želju za razgovorom.

6. Razgovor je završen, ustajete i opraštate se. Tijelo se naginje prema vašem sugovorniku, ali i ruke rade kretnje u njegovom pravcu. Pogled je direktan, a osmjeh prenosi sigurnost i susretljivost.

6 gubitničkih položaja

l1. Sjedite tijelom okrenutim prema sugovorniku, ali trup je oslonjen na naslon stolca, a time udaljen od osobe s kojom razgovarate. Osim toga, dodirujete kožu oko nosa što otkriva da ste napeti.

2. Češkanje po glavi, licu, rukama pokazuje da se ne osjećate dobro. Kako ne biste pokazali takvo svoje duševno stanje, naučite se kontrolirati: izbjegavajte češkanje, ne sjedite s prekriženim nogama i pogrbljenog tijela.

3. Prekrižene noge i ruke, spušten pogled: izgleda kao da se želite zaštititi i udaljiti od osobe koja s vama razgovara. To nipošto nije dobro.

4. U ovom biste položaju izgledali kao sigurna i susretljiva osoba. Ali, s jednom rukom uzimate predmet sa stola i udaljavate ga od sebe. Takva kretnja otkriva da vam se sugovornik ne sviđa i da biste ga željeli udaljiti od sebe.

5. Noge su prekrižene, a koljeno gornje noge okrenuto u suprotnom smjeru od osobe s kojom govorite, trup je povučen unatrag, zapešća položena na stol, dlanovi podignuti. Kao da cijelim svojim tijelom želite odgurnuti sugovornika.

6. U trenutku odlaska, pripazite da ne zauzmete izazivački stav. Stavite li jednu ruku u džep ili na bok, a glavu lagano povučete unatrag, tako da je pogled poprečan, odozgo prema dolje, možete pokazati preveliku sigurnost u sebe, zbog čega biste mogli izgledati arogantno i ostaviti negativan dojam.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo