Psiha

Psiha

Ova 4 savjeta pomoći će vam da se lakše prilagodite na sve kraće dane

Shutterstock

Boja lišća se mijenja, dani postaju kraći, a temperature su daleko od onih ljetnih, a euforija zbog dolaska jeseni polako nestaje…

Ako niste baš sretni kako ste bili kada se sat pomicao na proljeće, budite sigurni da to nije samo u vašoj glavi. Postoje znanstveni dokazi da smo svi lošijeg raspoloženja kako dolazi zima…

„Radi se o stvarnom osjećaju“, tvrdi Kathryn A. Roecklein, profesor psihologije na sveučilištu Pittsburg. Te promjene ne utječu na svakog jednako, dodala je. No ono što se može dogoditi jest manjak energije, izbjegavanje društva, promjene u tome koliko spavate, želja za jakom hranom i gubitak interesa za omiljene aktivnosti…

Druga istraživanja pokazuju kako će kraći dan utjecati na tjelesnu temperaturu, koliko vam je potrebno vremena da zaspite i koliko melatonina proizvodite. Također utječe na proizvodnju hormona stresa. Većina ljudi će ove promjene pobijediti samo snagom volje, a ako su vaši problemi nisu ozbiljni evo kako si možete pomoći sami.

Pomalo gadljiva, ali zdrava navika bez koje Gwyneth Paltrow ne može zamisliti početak dana – hoćete li probati?

1. Pustite sunce u kuću

Svjetlost, ili točnije manjak svjetlosti, je jedan od uzročnika lošeg raspoloženja, pa maknite zavjese, dignite rolete i pustite sunce u prostorije. Naravno, uvijek je poželjno izaći na zrak i prošetati.

2. Krećite se

Vježbanje se pokazalo kao jako dobar prijatelj dobrog raspoloženja i postoje desetljeća istraživanja koja tvrde kako je malo znoja uvijek dobra ideja ako vam je stalo do toga da budete dobre volje.

3. Pravilno se hranite

Kiša, magla, vjetar… A vi još niste izvadili debele veste iz ormara… Dok će vas jedan čokoladni kolač umiriti, namirnice bogate šećerom i ugljikohidratima prvo će razini  šećera u krvi podići do plafona i onda ih jednako brzo spustiti na pod, zbog čega će i vaše raspoloženje varirati. Pokušajte jesti zdrave namirnice koje će utjecati na dobro raspoloženje, poput voća i povrća, ribe i proteina. Nikako i nikada ne zaboravite na važnost tekućine!

Stolica vam je žute boje? Evo što sve može biti uzrok…

4. Odvojite vremena za prijatelje

Dobar je razlog zašto vas druženje s prijateljima uvijek može oraspoložiti, a istraživanja pokazuju da će ta navika pomoći da se lakše borite protiv stresa i općenito budete sretniji. Ako vas muči promjena vremena i dani koji kratko traju, ispunite ih prijateljima i sigurno ćete biti bolje volje!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo