Psiha

Psiha

Ova jednostavna aktivnost može vam poboljšati pamćenje, a potrebna vam je samo jedna minuta

Shutterstock

Uspjeh u svakodnevnom životu uvelike ovisi i dobrom pamćenju.

Svi znamo što znači zahtjevan dan, 100 obaveza i 1000 stvari za upamtiti. Pa iako nam danas tehnologija omogućava da imamo podsjetnike, pametnije se osloniti na vlastito pamćenje.

Postoje trenuci kada se možete samo osloniti na memoriju: razgovori u prolazu, pitanja klijenata o projektu, pa i do traženja ključa od automobila u stanu. Upravo je zato važno jačati pamćenje, stalno vježbati kako bismo se mogli prisjetiti važnih informacija u pravo vrijeme. Zdravstvena stručnjaci nude popis stvari koje možete učiniti za svoje pamćenje, učiti strani jezik, rješavati križaljke ili igrati strategijske igre.

Je li bolje biti noćna ptica ili ustajati rano? Liječnik objasnio kako ove navike utječu na zdravlje

No postoji i jednostavniji način kako ćete jačati memoriju, a radi se o aktivnosti od samo 2 koraka.

1. Povezujte asocijacije

Povezivanje asocijacija svjesno i vizualno, na primjer jedna vam je od njih poznata ali druga nije, je odličan način da nešto zapamtite. Evo još jedan primjer; klijent dovodi novu osobu koja će pomoći da pregovori što prije stignu do kraja. Do danas ste radili s osobom koja se zove Lara, i ime vam je dobro poznato. Nova osoba je predstavljena kao Leonarda. Kada kaže svoje ime, zamislite ime napisano na papiru, a tada ga kombinirajte s prvim poznatim imenom i zapamtite početna slova oba imena L i L. Tako ćete zapamtiti sliku u glavi i pomoći će vam kod drugog koraka.

Kako urediti dom prema horoskopskom znaku – lavovi žele dvorac, a djevice cvijeće i svijeće

2. Prisjetite se svih ključnih momenata i informacija o danu

Uzmite jednu minutu na kraju dana kako biste napravili mentalnu provjeru momenta kojeg ste zapamtili. „Šećite“ kroz nove asocijacije i ponovno vizualizirajte informacije koje morate zapamtiti. Tako će sve informacije biti trajno pohranjene. Ovo je jednostavan način ali se ne preporučuje raditi ako je u pitanju puno informacija. Ova će vam tehnika pomoći da zapamtite najvažnije informacije vezane za posao ali i privatni život. Oni koji ovu tehniku koriste savjetuju da dnevno možete ovako upamtiti do 7 informacija, ali ne biste trebali više.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo