Psiha

Psiha

Ovo su stvari iz prošlosti zbog kojih oni iznad 50 godina najčešće žale – nemojte da se dogodi i vama!

Shutterstock

Možda vam upravo ovi savjeti pomognu da izbjegnete žaljenje u kasnijoj dobi…

Ne traže pomoć

Medicinska sestra Sean Marches koja je radila i na odjelu onkologinje kako je depresija uobičajena kod starijih osoba ali se ne bi trebala smatrati normalnom pojavom. Kako može utjecati na cjelokupno zdravlje, a neka će zdravstvena stanja, poput raka, povećati rizik od razvoja depresije, a upravo je traženje pomoći faktor koji može to stanje prevenirati. Starije osobe će često žaliti i za time što se nisu fokusirali na zdravlje u mladosti i bavili se nekim aktivnostima. No mentalno zdravlje je nešto što ih često zabrinjava pa se treba okrenuti meditaciji, terapiji ili hobijima kako bi stekli vještine kojima si mogu pomoću u kasnijoj dobi ako se javi depresija. 

Što još uvijek puše Dr. Maritte Amadi navodi kako ljudi u tim godinama često žale što su ikada zapalili cigaretu jer se često njihove dijagnoze vežu pušenje, a jedna od čestih je KOPB koja je neizlječiva bolest pluća ali isto tako i dijagnoza raka pluća. 

Previše alkohola 

Dr. Amadi podsjeća: “Ovisnost o alkoholu može voditi do loše kvalitete života, lošeg procjenjivanja i nebrige o zdravlju. Brojna zdravstvena stanja poput visokog krvnog tlaka, bolesti jetre ili gušterače se mogu javiti kao posljedica konzumacije alkohola. 

Koje bolesti najčešće ubijaju Hrvate? Liječnik otkrio bolesti, ali i objasnio gdje su pravi problemi

Korištenje opijata 

Dr. Amadi navodi kako se priča ponavlja kao i kod konzumacije alkohola – dolazi do loše procjene, nebrige o zdravlju… Naravno da svi mogu prestati koristiti opijate i bez pomoći ali ako je to nemoguće ostvariti, pametno je potražiti stručnu pomoć kako bi se zaštitilo zdravlje jer dugotrajno korištenje opijata može voditi i do velikih zdravstvenih problema. 

Loša prehrana 

Prema riječima stručnjaka, nezdrava prehrana koja sadrži previše ugljikohidrata, soli, visoki krvni tlak, bolesti srca i dijabetes tip 2. Liječnik uvijek može pomoći tako da vas uputi nutricionistu koji će vas naučiti kako zdravo jesti i kako pravilno vježbati, a to će vam koristiti koliko god godina imali.  

Dr. Sunjya Schweig, dodaje kako je nezdrava prehrana često odgovorna za zdravstvene probleme s kojima se suočavaju kasnije u životu. Cjelovite žitarice, nutrijenti, malo šećera, izbjegavanje procesuirane hrane i ulja je ono što trebate uvrstiti ili izbaciti iz prehrane. 

Izbjegavanje proteina 

Allie Nowack, stručnjak za funkcionalnu medicinu navodi kako adekvatan unos proteina može puno pomoći kod prevencije degenerativnih stanja, gubitka mišićne mase, a to je problem koji pogađa oko 25 posto osoba starijih od 30 godina, a to se događa upravo onima koji su potpuno neaktivni. Jedna je studija pokazala kako žene koji jedu dovoljno proteina imaju manje masnoća na tijelu ali se i puno lakše kreču. 

Nisu vodili brigu o zdravlju kože 

Dermatolog dr. Kemuto Mokaya navodi kako će se njega kože često zanemarivati u mladosti, a rezultat je jako vidljiv kada napunite 50 godina. Neadekvatna briga o koži vodi do preranog starenja, bora, opuštene kože i pojave tamnih mrlja. Ipak je puno skuplje ulagati u popravke nego u preventivu pa je svakako pametnije o koži brinuti u mladosti. 

Zaboravljali su na zaštitu protiv sunca 

Dr. Kemmy dodaje kako je upravo ovo navika koja vodi do preranog starenja. Ako u mladosti ne nosite šešire, ne mažete se zaštitnim faktorom i ne nosite sunčane naočale, možete se sad pitati zašto vam koža izgleda tako loše. Osim preranog starenja, može doći i do nastanka raka kože, a to je stanje puno opasnije od novonastalih bora. 

Tri simptoma raka bubrega pojavljuju se istovremeno, ali samo u 10% bolesnika – obratite pažnju na one opće

Nedostatak sna 

Dr. Schweig navodi kako mnogi žale što im san nije bio prioritet i što su zanemarivali i tu rutinu jer se danas muče sa stalnim problemima oko spavanja. Hormoni se u ovim godinama mijenjaju i mogu dodatno pogoršati san, posebno kod onih koji nikada nisu pazili da dovoljno spavaju. 

Nisu prakticirali siguran seks 

“Za one koju se razveli ili prekinuli dugu vezu, zanemarivanje sigurnih odnosa može voditi do žaljenja. Samo zato što trudnoća više nije razlog za zabrinutost, spolne bolesti i dalje postoje i na to morate paziti. Koristite kondome i ne zaboravljajte na testiranja“, navodi Schweig. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo