Psiha

Psiha

Pobijedite zavist u nekoliko koraka

Zavist iscrpljuje i deprimira, ali možete iz nje izvući i neke koristi, samo pod uvjetom
da energiju koju stvara zavist usmjerite u
konstruktivnom smjeru. Kako?

Priznajte si što osjećate

Skloni smo negirati zavist da bismo izbjegli bol koju stvara analiza ovog osjećaja. Kada i priznamo sebi da nekome zavidimo, nastavljamo vjerovati da je naše nezadovoljstvo posljedica onoga što drugi čine, a ne zbog vlastitog osjećaja neuspjeha. Obratite pažnju na sljedeće simptome:

  • lStalno se uspoređujete s drugima.
  • Uznemireni ste zbog napredovanja poznanika u karijeri ili zbog poboljšanja njihova položaja u društvu.
  • Podcjenjujete uspjeh, talente i izgled drugih.
  • Niste uspjeli odoljeti iskušenju da ogovarate ili sabotirate osobu u odnosu na koju se osjećate inferiorno.
  • Potajno ste zadovoljni kada vam prijatelj – ili čak i voljena osoba – doživi neuspjeh.

Upoznajte sebe

Zavidne osobe najčešće nisu ni svjesne svojih vlastitih ambicija. Analizirajući kome i zašto zavidite, saznat ćete mnogo i o svojim snovima. Za početak postavite si sljedeća pitanja:

  • Tko vam je bio uzor kada ste bili mladi? Što se dogodilo s mladenačkim snovima? Na koga biste sada željeli nalikovati?
  • Koje biste osobine osobe kojoj zavidite željeli imati?

Odajte priznanje onima koji ga zaslužuju

lIako ima i onih koji su u životu dosta postigli laganjem, prevarama i drugim vidovima neetičkog ponašanja, to ipak nije tako raširena pojava kao što bismo mi željeli vjerovati. Zato budite fer: priznajte da je vaš kolega dobio unapređenje zato što je izuzetan radnik; a vaša prijateljica je omiljena domaćica samo zato što se posvetila kući i ugošćavanje je nešto u čemu joj nema ravne.

Nađite motivaciju

Zavist nam može poslužiti i kao motivacija za usavršavanje. Kad saznamo za uspjeh prijatelja, umjesto da jadikujemo i zavidimo, trebali bismo se natjerati da se i sami potrudimo i postignemo slično. Pitate se kako nas može inspirirati netko kome zavidimo? Tako što ćemo analizirati na koji je način on/ona stigao do uspjeha i napraviti vlastiti plan akcije.

Doznajte kako je vaša prijateljica dobila novi posao. Proučavajte uspješne žene. Svaki put kada prestanete misliti “željela bih biti kao ona” i upitate se “kako je ona uspjela”, put prema uspjehu bit će otvoren. A kada jednom ostvarite svoj san, više nikome nećete imati razloga zavidjeti.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo