Psiha

Psiha

Pogađaju vas brojke na vagi? Evo za koga je navika redovitog vaganja dobra

Jeste li i vi u strahu svaki put kad stanete na vagu? Niste sami…

Vaga protiv čovjeka, poznata je bitka. Što će reći danas? Hoćete li imati grižnju savjesti, doživjeti traumu ili opet morati sebi objašnjavati da je vrijeme za manje hrane? 

Žene su te koje imaju kompliciran odnos s vagom, i često ćemo misliti o sebi ono što vaga kaže. Kako bi izbjegle razočaranje često će i izbjegavati vagu. Teško se uvjeriti kako su brojke na vagi – samo brojke i kako nemaju puno veze sa zdravljem niti vašim karakterom. Evo kako se pravilno izvagati. 

Odvojite emocije od brojke na vagi

Pratiti težinu može biti od pomoći, dokle god tu nisu uključene emocije. Vaga može otkriti neke nagle promjene u zdravlju kada se odmaknemo od kilaže koju smo imali. Može pokazati i da ste jeli previše loše hrane ili da ste u “onim danima u mjesecu”, ali te informacije postaju opasne kada ih promatramo s emocijama a ne kao samo praktičan podatak. 

Ella Dvornik-Pearce vratila se u rutinu: Otkrila kako izgleda njen ‘cheat day’ i strahuje li od jo-jo efekta

Budite dosljedni 

Danas možete pratiti san, otkucaje srca, vrijednosti tlaka i kisika u krvi, a tako i tjelesnu težinu putem raznih aplikacija, što može biti dobar alat. Informacije koje tako prikupljate su važne kada je u pitanju dosljednost. 

Možda vam cilj nije gubitak kilograma, već održavanje kilograma. U tom slučaju redovno vaganje može biti od koristi. Studija provedena 2014. godine se bavila proučavanjem sve literature vezane za ovu temu te su stručnjaci u zaključku naveli kako bez obzira koristite li vagu svakog dana kako biste pratili gubitak kilograma ili održavali tjelesnu težinu, ta navika može biti od velike pomoći kod sprečavanja razvoja bolesti koje su povezane sa starenjem. 

Studija je pokazala kako redovito vaganje doprinosu održavanju željene tjelesne težine ali i sprečavanju nakupljanja kilograma. 

Ipak, ovakvi rezultati istraživanja ne moraju se odnositi na svaku osobu. 

Za nekoga će ta navika biti dobra, dok će drugome biti dovoljno provjeravati stanje na vagi jednom tjedno dok će nekoj trećoj osobi to predstavljati pritisak i onemogućiti mršavljenje”, dodaje Susan Kleiner, nutricionistica iz Washingtona. 

Pratite i druge mjere

Postoje i drugi načini da pratite svoju težinu, bez vage. Ako pratite centimetre, posebno na trbuhu i bokovima, možete bolje razumjeti svoje tijelo. Odjeća koju nosite isto može otkrivati jeste li nakupili višak kilograma. 

Prehrana bolja od trbušnjaka: Evo koliko morate izbaciti da bi dnevno unijeli 500 kalorija manje

Hoćete li se vagati ili ne, ovisi o vama. No dokle god imate na umu da se radi samo o brojkama koje možete koristiti za praćenje zdravlja, a ne svoje ljepote, sve će biti u redu.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo