Prevario vas je partner i ne znate kako dalje? Donosimo odgovore... - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Prevario vas je partner i ne znate kako dalje? Donosimo odgovore…

Foto: shutterstock

Gubitak povjerenja u partnera je najveći problem koji se mora prevladati. No, treba naglasiti da je povjerenje isključivo stvar pojedinca. Druga osoba, preljubnik, zapravo ne može napraviti ništa čime bi to povjerenje pridobio.

Kao što je tijekom povijesti uvijek postojao neki oblik parterskih veza, tako je oduvijek postojao i preljub. Različito se tretirao tijekom povijesti, različito se još uvijek tretira zavisno od kulture u kojoj se živi. U nekim društvima je potpuno zabranjen, u nekima zabranjen samo za žene, u nekim se tolerira, a ima i društava koje potiču preljub… Kod nas se preljub ne tolerira, te je važnost vjernosti u braku (pa samim tim i u vezama) uklopljena i u Obiteljski zakon.

Iako službena definicija preljuba govori da je on spolni odnos koji netko od partnera ima s osobom izvan partnerske (bračne) veze, smatra se da je ovo pojednostavljena definicija, te da preljub uključuje i brojna ponašanja koja prethode samom spolnom odnosu. Tako preljubom većina smatra ponašanja kao što su i flert, emocionalna veza bez seksualnog odnosa, zaljubljenost, platonska ljubav, sms / facebook / email dopisivanje…

Kada je vrijeme da se posumnja na preljub?

Ako se radi o sekusualnom preljubu dolazi do promjene u seksualnim odnosima u vezi, bilo da partner uvodi novine u seksualni odnos, previše se trudi ili se prestaje truditi, javlja se dosada ili seksualni odnosi prestaju potpuno.

Emocionalni preljub možete prepoznati po partnerovom nezadovoljstvu brakom, emocionalnoj otuđenosti, zaboravljanju godišnjica, rođendana, izbivanje iz kuće, (pre)česta službena putovanja, izbjegavanje zajedničkih izleta, izlazaka, kritiziranje i grubost u odnosu, pokazivanje netrpeljivosti u komunikaciji.

Što nakon preljuba?

Za mnoge preljube partneri niti ne saznaju, te za jednu osobu u vezi/braku se zapravo ništa ne mijenja. Ali kada se preljub otkrije, tada se veza/brak mijenja, te je potrebno puno vremena i truda da se prevara „preradi“.

Postoje 3 etape emocionalnog pražnjenja kojeg prolaze partneri nakon otkrića preljuba:

  1. Uspon i pad emocionalnih odnosa – kao na toboganu, emocije luduju od ugodnih do neugodnih, od duboke depresije do euforije, ponekad i u istom danu. Odnosi između partnera su izrazito napeti, česte se eksplozije neugodnih emocija, oscilacije u odnosu, ponašanju partnera i emocijama. Ova faza traje i nekoliko mjeseci, te se javljaju emocije poput mržnje, gađenja, nemogućnost da se s partnerom koji je prevario boravi u istoj prostoriji. Ali također se javljaju i ugodne emocije, ugodni trenutci s partnerom koji podsjećaju na to „kako je bilo prije“. U ovoj fazi dolazi često i do fizičkog razdvajanja partnera, kada se jedan odseli (najčešće onaj koji je prevario) u drugu sobu ili drugi stan/kuću.

  2. Moratorij – emocije su smirenije, nema više oscilacija emocija, nema više jake mržnje i povrijeđenosti. U ovoj fazi se javlja potreba da se razumije preljub. Da li je on/ona bolji od mene, da li je ljepši/ljepša, kako je ta veza izgledala, što su radili… Žele se doznati svi detalji o preljubu. Ovo je faza ispunjena razgovorima, bilo sa partnerom, bilo sa prijateljima i obitelji.

  3. Izgradnja povjerenja – nakon (djelomičnog) razumijevanja situacije, dolazi do oprosta, kojeg u načelu preljubnik mora tražiti od povrijeđene strane. Ukoliko povrijeđeni partner oprosti  preljub, može se početi graditi odnos iz početka. To je težak, dugotrajan i naporan proces. Ponekad se oprost daje „s figom u džepu“. Tada nema osnove za ponovnu izgradnju veze, jer oprost, da bi  nastavili dalje, mora biti potpun. To bi, slikovito, značilo da se osoba koja oprašta obvezuje da više neće u niti jednoj sljedećoj svađi spomenuti preljub kao argument.

Vaša je odluka hoćete li na sve partnerove postupke gledati sa sumnjom ili ne. I to je odluka koju prevarena osoba mora donijeti sama sa sobom. To nije nipošto lako. Ako vidite da nemate snage oprostiti do kraja, ako ne možete a da ne propitujete svaki postupak svog partnera, fer je i korektno reći da u vezi nemate više što raditi.

Autor: Prof. psihologije Sandra Matošina Borbaš/Moje zdravlje

Foto: Shutterstock

Otkrivamo top 5 razloga zašto žene varaju muškarce koje vole

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo