Radoholičari imaju lošije rezultate! - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Radoholičari imaju lošije rezultate!

Jeste li znali da kad god radite kao da “kopate u rudniku” imate upravo suprotne rezultate? Naime, talijanski istraživači tvrde kako radoholičari imaju lošije rezultate od opuštenih zaposlenika koje ne rade “od jutra do sutra”.

Navikli ste na duže radno vrijeme od “regularnog” i čini vam se da i spavate u uredu? Ova navika bi se trebala promijeniti, sudeći prema najnovijim spoznajama istraživača Sveučilišta u Padovi koji tvrde kako je radoholičarstvo štetno za opće zdravlje zaposlenika te negativno utječe na njihove rezultate.

Uz rastući psihološki i tjelesni napor, kompulzivan radoholizam smanjuje učinkovitost radnika te tako otvara put češćem izostanku s posla zbog bolovanja. Prekovremeni rad, odnošenje papira i zadataka kući te posvećivanje previše misli i emocionalne povezanosti poslu u stvari znači da radoholičari imaju premalo vremena kako bi se oporavili od stresa koji svaki dan nosi.

“Trud koji uložite mora slijediti prikladno razdoblje tjelesnog i mentalnog opuštanja i oporavka kako biste osigurali optimalno zdravlje i funkcioniranje”, upozorili su talijanski istraživači.

Do ovih su zaključaka stigli nakon što su proučavali 322 radnika iz privatnog sektora kroz razdoblje od 15 mjeseci. Svaki je zaposlenik ispunio upitnik kako bi se ustanovilo u kojoj su mjeri pravi radoholičari, dok su liječnici ocijenili njihov psihotjelesni napor. Također, u obzir su i uzeti dani koje su zaposlenici proveli na bolovanju.

Radoholizam je povezan s psihotjelesnim naporom, što je zauzvrat dovelo do loših rezultata na poslu – čestog izostajanja zbog bolovanja.

Britanski su psiholozi razvili test koji može utvrditi razliku između
zaposlenika koji dolaze na posao “reda radi” i onih koji su uistinu
posvećeni i odani radnim zadacima. Saznajte: jeste li radoholičari?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo