Psiha

Psiha

Sedam NLP savjeta za sretniji život

1. Ako vas ono što radite ne dovodi do onog što želite, radite nešto drugo

U radu s klijentima, u razgovorima s prijateljima, slušajući poznanike i priče o poznanicima poznanika često čujem kako pojedinci nikako ne mogu ostvariti određeni cilj. Trude se, rade sve kako bi ga ostvarili, ali… ništa. Pomnom analizom redovito zaključim da cijelo vrijeme rade jedno te isto.

Zato pretpostavka NLP-a koja kaže da ako te ono što radiš ne dovodi do onog što želiš, radi nešto drugo ili kako se u narodu kaže “sjaši s mrtvog konja” može imati veliki utjecaj na tijek naših života. Uvijek postoji niz alternativa koje možemo izabrati.

2. Imajte na umu da ste sami odgovorni za svoj život

Lako je reći: “on me čini tužnom” ili “ona me iznervirala”. Istina je pak da se sami dovodimo u neželjena stanja te da imamo mogućnost, kapacitete, snagu izaći iz njih.

U takvim situacijama zapitajte sami sebe “Što ja mogu napraviti da bude drugačije?”.

3. Budite fleksibilni

Biti fleksibilan ne znači biti popustljiv. Ako fleksibilnost zamislimo kao kontinuum na jednoj je strani popustljivost, a na drugoj rigidnost. U različitim situacijama naći ćemo se na različitim dijelovima kontinuuma. Neki ćemo puta popustiti, a neki nećemo odstupiti niti milimetra, neki ćemo puta pregovarati, a neki puta tvrdo braniti svoje stavove.

4. Odredite svoje vrijednosti

Odaberite određeno područje života i postavljajte si pitanje “Što mi je važno u (poslu, obitelji, financijama…)?” Sve što vam padne na pamet zapišite na komad papira. Prestanite postavljati pitanje tek kada počnete ponavljati odgovore ili kada vam više ništa ne pada na pamet. Proučite malo svoje odgovore i promislite: Živite li u skladu sa svojim vrijednostima? Koliko one utječu na to kako ćete se ponašati? Možete li nešto promijeniti?

5. Odredite i zapišite svoje ciljeve!

Od onih dugoročnijih do onih na dnevnoj bazi. Vodite računa da:

  • su postavljeni u pozitivnom obliku (time se usmjeravate prema ostvarenju),
  • postoji dokaz ostvarenja (kako ćete znati da ste ostvarili taj cilj),
  • se zamislite kakvi ste kada ostvarite taj cilj (budite besramno neskromni, to dodatno pojačava motivaciju)
  • budu realni i u skladu s vama

Također, bitno je odrediti vremenski rok do kada ćete cilj ostvariti. Na taj način usmjeravate i koncentrirate energiju koja vodi ostvarenju cilja.

6. Obratite pažnju na svoje uspjehe!

Vrlo nam se često događa (po mom mišljenju prečesto) da zaboravljamo uspjehe. Uspijemo, otresemo ruke i krenemo dalje u nove izazove.
Zato napravite inventuru uspjeha..od onih velikih do malih, svakodnevnih. A ubuduće kada ostvarite neki cilj dajte si vremena, obratite pažnju na njega i …

7. Slavite!

Proslavite svoje ostvarene ciljeve i nemojte dozvoliti da samo prođete pored njih kao da vas se ne tiču. Baš danas poslije podne idem proslaviti što sam u periodu dok moja kćerkica spava napravila hrpu posla. Nisam niti bila svjesna koliko čovjek može napraviti u dva sata.
Zar to nije razlog za slavlje?

Treninzi Neuro lingvističkog programiranja (NLP-a):

Praktičarski trening NLP-a “Na krilima promjene” počinje 23.09. 2011. u 17 sati u prostoru Centra Proventus, Nova cesta 190, Knežija, Zagreb. Namijenjen je svim ljudima koji žele raditi na sebi, mijenjati sebe i otkriti sve silne kapacitete koje posjeduju, a koje su možda putem zagubili.

– Praktičarski trening NLP-a “Primjena NLP-a u terapijskom i savjetodavnom radu” počinje 30. 09. 2011. u 17 sati u prostoru Centra Proventus, Nova Cesta 190, Knežija, Zagreb. Namijenjen je stručnjacima u direktnom radu s ljudima (psihoterapeutima različitih škola, psiholozima, socijalnim pedagozima, socijalnim radnicima, psihijatrima, trenerima, edukatorima….). Trening pruža konkretna znanja i vještine kao izvrsnu nadogradnju u radu s pojedincima, klijentima, štićenicima.

Praktičarski trening NLP-a u Puli počinje 15.10. 2011. u 9 sati u prostoru Diopter otvorenog učilišta, Trierska 7, Pula. Namijenjen je svima koji žele unaprijediti svoje komunikacijske vještine te potaknuti svoj osobni rast i razvoj.

 Autorica teksta:

undefined 
Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad
psihoterapeut
certificirani trener
komunikacijskih vještina

Centar Proventus (www.centarproventus.hr)

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo