Psiha

Psiha

Smijte se više i živite dulje!

Ako želite puhati sto svjećica na svojoj rođendanskoj torti, obratite pozornost na pozitivno i uljepšajte svoj dan osmijehom!

Naime, istraživači su ustanovili kako su stogodišnjaci u pravilu ekstrovertirani i prihvaćaju svijet iz bezbrižne perspektive.

“U stvari nismo sigurni što im je osiguralo duboku starost. Možda njihova osobnost ili nešto drugo što se tiče genetike? Naše otkriće da ovi stogodišnjaci imaju zajedničke pozitivne crte osobnosti sugerira kako bi one mogle biti povezane s dugovječnošću”, objasnio je dr. Nir Barzilai, direktor Einsteinovog instituta za istraživanje starenja i voditelj studije.

Dodao je kako je poanta studije da iako stogodišnjaci sada imaju vedru osobnost, to nije nužno bio slučaj prije. Samim time, pruža se nada svima kako mogu imati novi pogled na život i kasnije u životu.

U ispitivanje je bilo uključeno preko 240 osoba starijih od 95 godina – tri četvrtine su bile žene, a svi su ispitanici pripadali istoj rasi.

Odgovorili su na složeni upitnik koji je analizirao njihovu osobnost. Većina starijih osoba bila je opuštena, prijateljski nastrojena, savjesna i optimistična u vezi svog života. Dovoljno da razmislite o tome kakav je vaš pogled na život, zar ne?

Studija je objavljena u časopisu Aging.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo