Psiha

Psiha

Spriječite bakinu depresiju: naučite ju surfati!

Korištenje interneta može starijim osobama pomoći u borbi protiv depresije, zaključak je najnovijeg istraživanja američkih stručnjaka.

Osjećaj izoliranosti, napuštenosti, pritisak bolesti, suočavanje s godinama starijim osobama često znači depresiju. Umjesto da se prepuste crnim mislima, pomognite im zaokupiti um novom vještinom i naučite ih kako surfati internetom.

Istraživači Sveučilišta Michigan State pratili su tri tisuće umirovljenih Amerikanaca kroz razdoblje od šest godina te su zaključili kako korištenje interneta može smanjiti izglede za depresiju za čak 30 posto. “To je jak učinak, a starije osobe tako mogu komunicirati i ostati u kontaktu s drugima iz svoje društvene mreže, sve kako se ne bi osjećale usamljeno”, objasnila je Sheila Cotten, voditeljica studije.

“Sve se svodi na način na koji koristite tehnologiju. Kao i s većinom stvari u životu, umjerenost je najbolja. Ako cijeli dan sjedite za računalo,, ignorirate uloge koje imate u životu i stvari koje trebate ostvariti u svakodnevici, tada će korištenje računala negativno utjecati na vas. No, ako ga koristite umjereno i na način da poboljšavate svoj život, tada će učinci biti pozitivni u odnosu na vaše zdravlje i dobrobit”, zaključila je voditeljica studije objavljene u časopisu Journal of Gerontology: Psychological Sciences and Social Sciences.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo