Psiha

Psiha

Što nam otkriva poljubac?

Znanstvenici su se jako zainteresirali ne samo za poljubac nego za sve što on donosi i znači, konkretnije kakve se sve promjene događaju u tijelu i kakve se kemijske reakcije odvijaju.

Znanstvenica Sheril Kirshenbaum o tome je napisala knjigu pod naslovom “The Science of Kissing” u kojoj otkriva neke zanimljivosti vezane uz ljubljenje.

Zašto se ljubimo zatvorenih očiju?

Možda niste znali, ali kad se ljubimo, zjenice se šire i to je jedan od glavnih razloga zašto držimo oči zatvorene kad se strastveno ljubimo. Sam čin uzbudi naš živčani sustav, osjetimo spolnu želju pa zjenice postanu veće i osjetljivije na svjetlost.

Ako se ljubimo na “francuski način”, muškarac će ženi putem sline prenijeti testosteron. Ukoliko vam je seksualna želja na niskoj razini, ljubite se intenzivno s partnerom nekoliko mjesece (ne po cijele dane…) i vaš libido će skočiti do plafona!

Znanstveni dokazi kažu da poljubac otkriva informacije o genetici čovjeka koji je primio poljubac, a to vodi do tog instinktivnog trenutka – je li ta osoba prava. Kada se ljubimo, uključeni su svi naši osjeti, također i oni mirisa i okusa koji su ključni za nastavak odnosa. Čak 59 posto muškaraca i 66 posto žena su u stanju prekinuti odnos ako je poljubac bio loš. Poljubac je odličan način za prikupljane “uzorka” mirisa i okusa druge osobe.

Ženski zadah muškarcu može reći nešto o njezinoj plodnosti. U periodu kada nastupi menstrualno krvarenje žena u slini ima više bakterija, koje mogu uzrokovati loš zadah. Nekada davno to je bio siguran način za otkrivanje najplodnije žene!

A. A.  

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo