Psiha

Psiha

Što uzrokuje anorgazmiju? Evo kako si pomoći ako ne možete doživjeti orgazam

Shutterstock 1100199107

Anorgazmija je vrsta seksualne disfunkcije od koje pate i muškarci i žene, a odnosi se na nemogućnost postizanja orgazma.

Kako bi podijelila više informacija o ovom stanju i mogućem liječenju, ginekologinja dr. Susannom Unsworth pojašnjava:

“Ženski orgazmički poremećaj definiran je kao odsutnost, odgoda, rijedak ili izraženo smanjen intenziteta orgazma u najmanje 75% seksualnih iskustava, koje traje najmanje 6 mjeseci, što uzrokuje osjećaj uznemirenosti. Pogađa do 28% žena u SAD-u. Istraživanja pokazuju kako se događa kod 11-41% žena diljem svijeta i može imati ogroman utjecaj na kvalitetu života pojedinca”, kaže dr. Unsworth, stručna suradnica branda INTIMINA

Prema dr. Unsworth, važno je razumjeti temeljne uzroke anorgazmije i savjetovati žene o opcijama liječenja. Uzrok je često višestruk:

Fizički uzroci – povezani s hormonima (gubitak estrogena/testosterona koji utječu na genitalno tkivo i libido) ili s menopauzom i trudnoćom, stanja koja utječu na spolovilo (prethodni kirurški zahvati, kožne bolesti), nuspojave lijekova (npr. antidepresiva), bolni sindromi, ostali medicinski problemi (npr. dijabetes, MS), alkohol i pušenje.

Mislite da veza bez seksa ne može opstati? Odgovor terapeuta će vas iznenaditi

Psihološki uzroci – problemi s odnosima (konflikti, nasilje, loša komunikacija), prethodna trauma, vulvodinija, sociokulturni problemi koji utječu na percepciju orgazma, nepoznavanje vlastitog tijela, problemi sa slikom o tijelu, drugi stresovi u životu, drugi problemi psihičkog zdravlja (npr. depresija – imajte na umu da liječenje za to ponekad može biti uzrok).

Dijagnoza dolazi nakon pažljivog uzimanja anamneze kako bi se identificirali čimbenici koji su u pozadini problema, a njihovo otkrivanje može potrajati. Možda će trebati više konzultacija kako bi se žene osjećale ugodno razgovarati o problemu. Vjerojatno je potreban i fizički pregled kako bi se utvrdili medicinski uzroci.

Liječenje usmjereno na otkrivene uzroke

Ovisno o uzroku, mogući su različiti tretmani kao što je promjena lijekova koji uzrokuju nuspojave, liječenje problema s bolovima, liječenje vaginalne atrofije s estrogenom i razmatranje hormonskog nadomjesnog liječenja, te nadomjestka testosterona kod žena nakon menopauze (kirurški ili prirodno). Za psihološke probleme preporučljivo je započeti psihoterapiju ili seksualnu terapiju.

Prema istraživanjima, od raznih pristupa liječenju koji su testirani za anorgazmiju, najdosljedniji rezultati pojavljuju se kod usmjerene masturbacije, fokusa na osjetila i psihoterapiju. Kognitivna bihevioralna terapija je također korisna.

Kako se riješiti osjećaja ljubomore? Psihologinja otkriva 6 jednostavnih i praktičnih savjeta

Postoje i neki drugi načini na koje možete pokušati liječiti anorgazmiju kod kuće:

  • Educirajte se o svojoj anatomiji, različitim vrstama stimulacije 
  • Isprobajte nove seksualne poze ili ubacite neki od proizvoda za seksualno zdravlje kao što su seksualne igračke
  • Promijenite životni stil (smanjena konzumacija alkohola, cigareta, te promjena prehrane)
  • Izvodite redovito Kegelove vježbe
  • Smanjite izloženost izvorima stresa ili tjeskobe

Zaključno, iako ne postoji tretman koji će pomoći svakome, trebate posjetiti liječnika poput ginekologa, urologa ili čak psihoterapeuta, ako osjećate da imate anorgazmiju. Možda postoji problem s fizičkim ili psihičkim zdravljem kojeg niste svjesni ili je možda krivac lijek kojeg koristite iz drugih razloga. Analiza vašeg zdravlja uz pomoć stručnjaka mogla bi rezultirati kvalitetnijim životom bez seksualne disfunkcije.

Foto: Shutterstock

Izvor: INTIMINA

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo