Stres zbog financija u mladosti utječe na fizičko zdravlje u kasnijoj dobi - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Stres zbog financija u mladosti utječe na fizičko zdravlje u kasnijoj dobi

shutterstock

Znanstvenici otkrivaju kako stres u ranoj mladosti može imati i utjecaj na zdravlje nakon par desetljeća

Stres kojeg uzrokuju financije može imati trenutni negativan utjecaj na zdravlje, ali može li dovesti do fizičke boli i nakon 30 godina? Prema rezultatima novih istraživanja Sveučilišta Georgia odgovor je – da. Istraživanje otkriva kako obiteljski financijski stres u srednjoj dobi je povezan sa slabim osjećajem kontrole, što je pak povezano s povećanom fizičkom boli u kasnijoj dobi.

Fizička bol se opisuje kao samostalna bolest s tri glavne komponente: biološkom, psihičkom i socijalnom“, izjavila je prof. Kandauda Wickram, prvi autor studije te dodala kako se kod starijih osoba preklapa i sa zdravstvenim problemima poput ograničenog fizičkog funkcioniranja, usamljenosti i kardiovaskularnih bolesti.

Briga o financijama je jak stresor

Većina istraživanja o boli su ona s neurološkog aspekta, ali je važno i povezati ju sa stresnim obiteljskim iskustvima, tvrde znanstvenici. “Dr. Wickrama i ja smo jako zainteresirane da pojasnimo kontekst i utjecaj fizičkog i mentalnog zdravlja unutar obitelji“, izjavila je autorica ove studije dr. Catherine Walker O’Neal te dodala kako su financije važna komponenta tog istraživanja jer se radi o važnom stresoru koji će se dogoditi mnogim obiteljima.

Zašto emocije gledamo kao slabost? „Pod tepih“ – način nošenja s neugodnim emocijama

Autori studije su koristili podatke jedne studije koja im je pružila podatke za period od 27 godina o obiteljima koje žive na ruralnom području. Podaci su prikupljeni u stvarnom vremenu kada je 500 obitelji proživljavalo financijske poteškoće i to davne 1980. godine. Danas te osobe većinom imaju 65 godina, i većina je i dalje u braku. Proučavajući podatke, znanstvenici su otkrili kako je ta davna financijska kriza uzrokovala fizičku bol, nakon što je prošlo 30 godina.

Rezultati upućuju na to da je vjerojatno da financijske muke uzrokuju fizičku bol, a ta ista fizička bol može utjecati na financijske probleme radi dodatnih troškova liječenja.
Fizička je bol biopsihosocijalni fenomen, prema riječima Wickrama. Istraživanja upućuju da svako stresno iskustvo narušava psihičko zdravlje, poput osjećaja da dolazi do gubitka kontrole. Upravo će taj faktor aktivirati područja u mozgu odgovorna za stres, i tako aktivirati patološke, psihološke i neurološke procese koji će voditi do zdravstvenih problema poput fizičke boli, fizičkog ograničenja, usamljenosti i kardiovaskularnih bolesti.

Ljudi se sve više bore s napadima panike – ovo su najčešći simptomi i jedan način kako ih spriječiti

“U kasnijoj dobi se puno njih žalilo na gubitak pamćenja, bol u tijelu i manjak socijalne interakcije. Radi se o postotku koji samo raste, a to pokazuje da se radi o javno zdravstvenom problemu“, dodao je Wickram.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo