Svjetla strana trača: ogovaranje nas štiti od mogućih problema - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Svjetla strana trača: ogovaranje nas štiti od mogućih problema

Žene koje vode više brige o tuđim životima i uživaju u tračanju zapravo sebi čine uslugu. Bez obzira je li ogovaranje sočno ili destruktivno, ono je za nas korisno, uvjereni su američki istraživači. Naime, tračanje je zdravo jer se na taj način mozak koncentrira na osobe koje bi nas mogle dovesti u opasne situacije ili nam zaprijetile.

Stručnjaci Sveučilišta Northeastern iz Bostona došli su do ovog zaključka nakon što su ispitanicima pokazali fotografije prosječnih osoba. Oni su dulje zapamtili lica osoba o kojima su čuli nešto loše.

Kada su gledali slike osoba o kojima su čuli pozitivne ili neutralne stvari, ispitanici su manje vremena proveli promatrajući ih. Isto je vrijedilo za slike osoba o kojima nisu ništa znali.

Iz praktičnog kuta, rezultati ovog istraživanja sugeriraju kako negativni trač pomaže ljudima bolje predvidjeti tko bi im mogao naudjeti, tvrde stručnjaci Sveučilišta Northeastern iz Bostona.

“Jednostavno je zamisliti da nas ovaj preferencijalni odabir percipiranja loših osoba može zaštititi od lažova i prevaranta tako što ih možemo dulje promatrati i eksplicitno sakupiti više podataka o njihovom ponašanju”, smatraju američki istraživači.

Jednako tako, istraživači Sveučilišta Staffordshire u Velikoj Britaniji nedavno su zaključili da je tračanje dobro za samopoštovanje! Ustanovili su kako osobe koje više tračaju ujedno u većoj mjeri osjećaju potporu okoline, ali nemaju jako izraženo samopoštovanje i nisu vrlo zadovoljne u svom životu. Stručnjaci su otkrili kako tračanje podiže razinu progesterona, hormona odgovornog za smanjenje osjećaja tjeskobe i stresa.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo