Psiha

Psiha

Svrbljenje je zarazno!

Stručnjaci tvrde kako je ovo stvar prisile mozga!

Istraživači Baptističkog medicinskog centra Wake Forest došli su do
prave istine zašto je svrbljenje zarazno. Kada vidimo neku drugu osobu kako se češe, naš mozak “izazove” svrbljenje i jednostavno se moramo počešati i mi sami.

“Razumljivo je da je neuronska mreža ili mehanizam u pozadini ‘zaraznog svrbeža‘ sličan onome kod zaraznog zijevanja, fenomena koje još uvijek nije intenzivno proučen, no istovremeno nije u potpunosti sličan”, pokušao je objasniti dr. Gil Yosipovitch, dermatolog centra.

Njegov je tim proučavao 14 zdravih osoba kojima je na nadlakticu nanesen histamin ili placebo. Istovremeno su nadzirali 11 osoba s atopijskim dermatitisom (ekcem) koji su gledali kratke video snimke osoba koje su se ili svrbile ili su djelovale opušteno.

Ispitanici s ekcemom su se češće i intenzivnije svrbjeli ako su gledali video snimke “češkavaca” u odnosu na ispitanike koje nije mučio atopijski deramtitis. Istraživači tvrde kako je izuzetno zanimljivo to je što vizualno potaknut svrbež doveo do toga da se osobe češu po cijelom tijelu.

“Ovo pokazuje kako je moć mozga prilično ekstrema. ovo govori samoj jezgri našeg bića, to što smo posebno ranjivi na sugestije svrbeža, što lako može izazvati odgovor središnjeg živčanog sustava”, zaključio je Yosipocitch.

Studija je objavljena na internetskim stranicama časopisa British Journal of Dermatology.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo