Psiha

Psiha

Tatjana Divjak: žene se još uvijek nedovoljno zauzimaju za sebe

Donosimo vam stručne savjete iz bogate karijere trenerice za umijeće življenja Tatjane Divjak: kako povećati svoje samopouzdanje, kako pobjeći robovanju uloga kojima smo obilježeni i kako se povezati s vlastitom unutarnjom snagom…

Ožujak je mjesec posvećen ženama i njihovim pravima. Iza nas je Dan žena, a očekuje nas i domaća objava knjige “Moć žene – vodič do uspješnog življenja” Louise L. Hay, čiji je predgovor napisala naša poznata trenerica umijeća življenja Tatjana Divjak.

Nakon dugogodišnje menadžerske i poduzetničke karijere, odlučila je svoje iskustvo i znanje prenijeti onima kojima takva vrsta pomoći treba, s ciljem promocije pozitivnih životnih stavova. Donosimo vam stručne savjete iz bogate karijere life coacha: kako povećati svoje samopouzdanje, kako pobjeći robovanju uloga kojima smo obilježeni i kako se povezati s vlastitom unutarnjom snagom…

Današnje zahtjevno vrijeme u kojem živimo nimalo ne “mazi” žene, kako na obiteljskom, tako ni na poslovnom planu. Tako mnoge dame očajnički nastoje biti savršen” majke, supruge, domaćice, prijateljice, sestre, zaposlenice… Tatjanu Dvijak smo pitali kako se izvući iz začaranog kruga.

autor: Tomislav SmoljanovićTatjana Divjak, life coach

“Patrijarhat je okrutan i prema ženama i prema muškarcima. I od jednih i od drugih očekuje se da ispunjavaju određene uloge i sve je u redu ukoliko im te uloge odgovaraju, no problem nastaje kada vizija života i odnosa jedne strane nije u suglasju s očekivanjima druge strane u odnosu. Tada na scenu stupaju obrasci, čije neispunjavanje, u onome tko misli da ima pravo samo zato što mu “tradicionalne” uloge i vrijednost to dozvoljavaju, izaziva osjećaj moći koji nema pravu podlogu. Mnogo je suza i hrabrosti uloženo da se takvi tradicionalni odnosi promijene, ali oni i danas znaju biti na snazi, osobito u sredinama koje su tradicionalne i same po sebi. Začarani krug potrebno je presjeći tako da upoznamo sebe, svoje potrebe i djelujemo u skladu s njima, ne pristajući na ono što se od nas traži ako istovremeno bivamo sve manje autentični”, objasnila je poznata trenerica umijeća življenja.

Trebamo li, i na koji način, mijenjati društvenu svijest prema kojoj je ženi mjesto u kuhinji?

Čini mi se da smo svijest o tome da ženi ne može biti mjesto samo u kuhinji već promijenili, no ono što nismo promijenili jest mogućnost da svatko ima pravo na svoj izbor. Problem je negdje drugdje, jer je očito da dosadašnji modeli ponašanja na kojima se temelji patrijarhat – a to je moć – ne daju rezultate. Sveopća kriza u kojoj je čovječanstvo, i to ne samo kriza ekonomskih odnosa, već, prije svega, pada sustava vrijednosti i međuljudskih odnosa, to jasno pokazuje. Sve više je nezadovoljnih i nesretnih ljudi, a time je i društvo neučinkovito.

Prema Vašem iskustvu – koliki se dio stanovnica naše zemlje naučio brinuti za sebe i svoje potrebe, a tek onda za tuđe?

Asertivnost ili zauzimanje za sebe nije, na žalost, dio naše kulture. Onaj tko očekuje i zna zatražiti od drugoga poštovanje smatra se u nas prezahtjevnim. Osobito ukoliko je riječ o ženama. No nije riječ samo u obitelji. Isti je princip prisutan na svim mjestima koje se baziraju na autoritetu i moći – što je i temelj patrijarhata. Crkva, vojska, škola, radno mjesto, pa i obitelj sama postaju mjesta gdje nije zajamčeno ono što se prije svega očekuje – sigurnost za sve članove društva, kao i međusobno poštovanje temeljnih ljudskih prava. Gdje god postoji onaj tko ima moć temeljem hijerarhijskog ustroja – tu ima i slučajeva odsustva prava na slobodnu mišljenja i izražavanja te na mogućnost ispunjavanja vlastitih prava.

Hoće li sve dame koje pročitaju knjigu “Moć žene – vodič do uspješnog življenja” dobiti konkretne savjete koje će im pomoći u promjeni vlastitog života?

Koliko uloga imate vi?

Zanimljivost ove knjige je da će odgovore za sebe naći i oni koji su već dulje vrijeme na putu samorazvoja, kao i oni kojima treba poticaj i podrška da na njega krenu. Već i sama činjenica da je žena koju smatramo začetnicom pokreta samopomoći u svojim devedesetima ima potrebu i dan danas govoriti o stvarima s kojima je započela i osobnu transformaciju, kao i utjecaj na promjene u društvu dovoljno govori o tome.

Potrebno je stalno ljude poticati na samopoštovanje, jer se samo na zdravim osobnim temeljima može izgraditi zdravo društvo. Naravno, nije dovoljno pročitati knjigu da bismo se promijenili, ali je to za mnoge jako dobar početak.

U kojoj se mjeri osnaživanje žena razlikuje od osnaživanja muškaraca?

I jedni i drugi trebaju podršku. Ženama je, kao i muškarcima, potrebno dati podršku u odustajanju od ispunjavanja nametnutih stereotipa i osvještavanju vlastitih stavova i potreba. Osnaživanje ljudskih bića temelji se na osvještavanju prava i mogućnosti koje svi mi imamo kao sastavni dio sebe. Razlike postoje u sitnim detaljima, jer razlike među spolovima svakako postoje. Možda bih mogla reći da je ženama važno da osjete kako nisu same i kako imaju prava tražiti više… da nisu zbog toga razmažene ili komplicirane. Taj stereotip o kompliciranim ženama je često prisutan u glavama ljudi.

Tema Vaše druge knjige “Kako ojačati samopouzdanje u 7 koraka” bilo je samopouzdanje. Koji je značaj velikog samopouzdanja?

Optimalno samopouzdanje je pozitivna slika o sebi – veliko i malo su njegovi ekstremi koji ne daju optimalne rezultate. Imati pozitivnu sliku o sebi znači imati samopoštovanja, ali i znati svoje granice te osjećati da imate pravo zauzeti se za sebe, no i znati na koji način, kako se ne biste izolirali od svijeta. Granice su ključ. Da bismo ih uspješno postavili trebamo znati tko smo i što nam odgovara ili ne, a da bismo ih onda i branili, trebamo osvijestiti što i tko ih narušava te ljubavlju prema sebi osigurati da u svakom trenutku osjećamo da na njih imamo – pravo!

Tek tada se u svojoj koži osjećamo ugodno, a svoje nedostatke ne pokušavamo ispuniti nekim ili nečim izvan sebe. O tome je riječ i u knjizi “Moć žene” Louise Hay.

Imate li savjet za žene: kako se povezati s vlastitom unutarnjom snagom?

Za povezivanje sa samom sobom, ženama treba svijest o sebi, ali i povezivanje sa ženama u svojoj okolini. Prečesto se među ženama razvija natjecanje, suparništvo, zavist i borba za mušku naklonost, koja je nerijetko uvjetovana potrebom za sigurnošću i osjećajem nepotpunosti bez partnera. Volim se sjetiti rečenice Orsona Wellesa: “Rođeni smo sami, živimo sami, umiremo sami. Samo kroz ljubav i prijateljstvo možemo na trenutak stvoriti privid da nismo sami”.

Ordinacija.hr
Foto: Tomislav Smoljanović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo