Teško vam je pao povratak u ured? Saznajte kako se na jednostavan način riješiti stresa - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Teško vam je pao povratak u ured? Saznajte kako se na jednostavan način riješiti stresa

Ovo su jednostavni savjeti koji pomažu!

Pandemija je u naše živote unijela kaos i brojne promjene. Puno je onih koji su od početka pandemije radni stol u uredu zamijenili radom u vlastitom domu. Polako smo i ti prihvatili kao “novo” normalno. U pauzi smo tako kuhali ručak, popili kavu u miru ali i uživali u tišini. Nedavno se opet sve promijenilo pa se tako većina radnika vratila u urede. Neki su to jedva čekali, dok se čini da je većini teško palo. Na sreću postoje jednostavni načini kako se riješiti stresa koji vas pri povratku u ured muči. 

Psihijatrica, dr. Anisha Patel-Dunn, nudi načine kako olakšati povratak i boravak u uredu nakon rada od kuće. 

“Idealno bi bilo kada bi se mogla uspostaviti rutina da radnik sam odluči koje dana će ostati raditi od kuće, što je dobro za psihičko zdravlje. Druga taktika bi bila izbjegavanje gužve u prometu koja može utjecati na raspoloženje i uzrokovati stresa. Ako vam je dopušteno i ako možete neke stvari obavljati par sati od kuće, u ured krenite kasnije ili se kući vratite ranije.”, savjetuje liječnica. 

Anksiozni ste i nervozni zbog svega što se događa? Ovih 10 tehnika pomoći će vam da se smirite

Iako ste vjerojatno godinama prije pandemije u uredu provodili 8 sati, sad vam takva svakodnevica može predstavljati problem i zahtijevati prilagodbu, posebno ako vam je odgovaralo sjediti za radnim stolom u pidžami, u tišini. “Udahnite duboko i za početak uživajte u putovanju do posla. Shvatite to kao idealnu priliku da poslušate omiljene pjesme, možete uživati u šetnji do autobusne stanice, usput piti omiljenu kavu ili razgovarati sa suputnikom. Pri povratku s posla iskoristite to vrijeme za odmor od gužve i stresa. Možda bismo upravo na tim prilikama trebali biti zahvalni.”, savjetuje liječnica. Ako ste sve ove savjete prihvatili ali i dalje se ne osjećate dobro radi povratka u ured, niste sami.

Lažu svi ili samo neki? Evo zašto lažemo i kako prepoznati kad vam netko ne govori istinu

Dr. Patel – Dunn kaže kako često prima upite prijatelje kako znati da je vrijeme za posjet stručnjaku radi razgovora i terapije: “Moj odgovor je uvijek isti; ako vam je to palo na pamet, znači da je vrijeme da posjetite psihologa ili terapeuta. Ako primjećujete da ste anksiozni, nervozni ili određena stanja koja inače nemaju veze s vama, svakako je vrijeme za razgovor sa stručnjakom.”. Potražite pomoć ako vam je potrebna, a u međuvremenu se prisjetite kakav je vaš život bio prije pandemije i da ste možda i vi bili jedni od onih koji nisu željeli napustiti ured i raditi od kuće, ali ste se na kraju prilagodili. Promjene su stalne i ponekad su dobre. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo