Psiha

Psiha

Tinejdžerice online: Tko najviše mulja na internetu?

Kada je u pitanju online komunikacija, tinejdžerice koje imaju manjak samopoštovanja najekonomičnije su sa istinom – ono što vam napišu ne mora nužno biti istina.

Američke su izviđačice provele nacionalno istraživanje nad preko 1000 djevojaka starih između 14 i 17 godina. Ukupno 74 posto ispitanica misli kako njihove vršnjakinje koriste društvene mreže kako bi se pričinile više cool nego što jesu, a 41 posto smatra kako se neistinito izdaju.

  • 82 posto ispitanica je za sebe reklo da su pametne
  • 59 posto misli da dobro utječu na druge
  • 84 posto smatra da su zabavne
  • 33 posto ispitanica s niskom samopoštovanjem tvrdi kako njihov online profil ne odgovara stvarnoj osobnosti u odnosu na 18 posto djevojaka s visokim samopoštovanjem
  • 22 posto djevojaka s niskim samopoštovanjem smatra kako su seksi, u odnosu na 14 posto ispitanica s više samopouzdanja
  • 85 posto ispitanica je razgovaralo s roditeljima o sigurnosti korištenja društvenih medija i ponašanju na internetu.

Od svih ispitanica, čak je 68 posto doživjelo barem jedno negativno iskustvo na internetu, primjerice zadirkivane su, a polovica djevojaka tvrdi kako ne obraćaju uvijek pažnju na to što govore ili rade online.

Jedan zabrinjavajući podatak govori kako preko 50 posto djevojaka ima za virtualnog prijatelja osobu koju nikada nisu upoznale uživo.

“I odrasli i tinejdžeri trebaju više razumjeti načine na koje se djevojke predstavljaju i uz pomoću kojih komuniciraju na društvenim mrežama. Ako se drugačije predstavljaju online nego što jesu u stvarnosti, to može utjecati na njihov identitet, osjećaj samih sebe i njihove odnose”, savjetovala je Kimberlee Salmond, voditeljica studije.

Ako se brinete za sigurnost svog tinejdžera, posjednite ga i zajedno prođite ovu statistiku. Također, na stranici Učitelji.hr možete pronaći sve vezano za kampanju Sigurniji internet za djecu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo