Trač na radnom mjestu - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Trač na radnom mjestu

Studija znanstvenika sa Sveučilišta Indiana u SAD-u otkriva postojanje suptilnih načina na koje se ljude koji su predmetom trača negativno procjenjuje tijekom službenih sastanaka na radnom mjestu.

Znanstvenici su bili prisutni na sastancima i u učionicama, imali su pristup radnom mjestu administrativnih službenika i zbornicama te profesorskim kabinetima. Uz redovite razgovore s učiteljima i službenicima, znanstvenici su snimili i 13 sastanaka koje su vodili učitelji. Svi su se sastanci smatrali formalnima, a razina formalnosti varirala je u ovisnosti o prisustvu školskih administrativnih službenika.

tracTrinaest je sastanaka u prosjeku trajalo 40 minuta, tijekom kojih je Hallet zabilježio 25 epizoda tračanja koje su se odvijale tijekom službenog dijela sastanka. Uz pomoć snimljenog materijala, istraživači su promatrali dinamiku razvoja trača, koja je često uključivala suptilne razlike u taktiziranju koje bi se teško mogle pisano zabilježiti.

Rezultati istraživanja otkrivaju određene sličnosti i razlike tračanja u službenom i neslužbenom okruženju. Obje vrste trača gotovo su u svim slučajevima negativne prirode, no neformalni trač direktniji je od formalnoga. Jednom kad neformalni trač započne, kritike gotovo uvijek i nastavljaju u negativnom tonu, no kraćeg su trajanja od formalnog trača, koji pak češće uključuje i prikrivene kritike.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Contemporary Ethnography.

Izvor: biologija.com.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo