Psiha

Psiha

U kakvoj ste vezi? Provjerite pronalazite li se u jednom od ovih 5 tipova odnosa!

Shutterstock

Priznavanje trenutnog stanja u ne baš blistavoj ljubavnoj vezi prvi je korak prema promjeni. Spoznajte u čemu griješite i okrenite stvari u svoju korist!

U silnoj želji da preuzmemo kontrolu nad našom vezom, neprekidno pokušavamo sagledati situaciju iz različitih uglova: Jesam li u pitanju ja ili on? Je li ova napetost među nama samo simptom stresnog perioda kroz koji prolazimo na poslu ili je to vrh ledenog brijega ispod kojeg se kriju problemi nagomilavani mjesecima? Ako ja prestanem raditi „ovo“, hoće li on prestati s „onim“?

10 znakova koji otkrivaju da je vaša veza jaka i da će potrajati

Da bismo doista otkrili u kojoj nam je fazi veza moramo napraviti korak unatrag jer tako ćemo imati širu sliku našeg odnosa s partnerom. Donosimo pet najčešćih vrsta ljubavnih veza: četiri loše i jedna dobru.

1. Nadmetanje i borba za kontrolu

U ovakvom odnosu partneri se neprestano nadmeću u tome čija će biti posljednja, tko ima bolje argumente, koja očekivanja i ciljeve bi trebali slijediti, čija je karijera važnija…

Emocionalna prognoza: Napeto

Dinamika u pozadini: Dvije snažne osobnosti bore se za kontrolu u vezi; samopoštovanje temeljeno na pobjedi; često postoje kruti stavovi o tome kako najbolje raditi stvari, o kriterijima za uspjeh, za ono što čini dobar život.

Dugoročna prognoza: Ovi se parovi nakon nekog vremena umore od borbe i razvedu ili strogo definiraju područja za koja su zaduženi.

Koje su navike ubojice veze?

2. Aktivno-pasivan odnos

U ovoj vezi jedan partner uvijek je zadužen za rješavanje problema dok se drugi „šlepa“ uz njega. Ponekad takva veza započinje kao kompetitivna u kojoj jedna strana na kraju popusti, ali češći je slučaj da u samom početku postoji neravnoteža.

S vremenom se dogodi da partner, koji nosi sav teret na svojim leđima, postane frustriran zbog situacije i osjećaja da se njegov doprinos ne cijeni na način kako on misli da bi trebalo. Na kraju izgubi strpljenje i pobjegne iz ovakvog odnosa, ali nakon nekog vremena osjeti grižnju savjesti i vrati se svojoj ulozi.

Emocionalna prognoza: Neutralno

Dinamika u pozadini: Ova veza najčešće započinje na način da aktivan partner preuzme ulogu spasitelja. On želi biti ljubazan, činiti druge sretnima, ima pretjeran osjećaj odgovornosti i po svaku cijenu izbjegava konflikte. Pasivniji partner često pati od anksioznosti, ne može preuzeti ulogu odrasle osobe i radije se oslanja na druge.

Dugoročna prognoza: Aktivan partner izložen je riziku od emocionalnog izgaranja i ogorčenosti, zbog čega bi se vrlo lako mogao povući iz ovakvog odnosa. Ostavljeni partner u tom slučaju mora preko noći „odrasti“ i preuzeti odogovrnost za svoj život ili – što je vjerojatnije – pronaći novog partnera koji će nastaviti tamo gdje je bivši partner stao.

3. Agresivno-podložan odnos

U takvom odnosu nema dileme tko vodi glavnu riječ, ovdje se radi o potpunoj nadmoći jedne osobe. Samo jedan može biti glavni u ovoj vezi, a drugi se bespogovorno prilagođava, ne toliko zbog pasivnosti koliko zbog straha. Često je u ovoj vezi prisutno emocionalno pa čak i fizičko zlostavljanje.

Emocionalna prognoza: Visoka napetost; podložan partner uvijek „hoda po jajima“

Dinamika u pozadini: Dominantan partner očito je nasilnik koji ima problema s upravljanjem ljutnjom. Moguće je da je odrastao uz nasilnog roditelja od kojeg je preuzeo obrazac ponašanja. Ispod toga može biti skrivena velika tjeskoba koja se pretvara u ekstremnu kontrolu, ili jednostavno poremećaj karaktera s vrlo malo ili nimalo empatije prema drugima.

Zlostavljanje u vezi zbog problema s bijesom

Drugi partner možda je u djetinjstvu bio zlostavljan, zbog čega je razvio visok stupanj tolerancije na takvo ponašanje. Budući da je nasilan partner povremeno nježan prema njemu, često se zavarava mišlju da bi sve moglo biti u redu kada bi on usvojio obrasce ponašanja koji ne izazivaju bijes partnera. Na žalost, što god učinio drugi partner nikada neće biti zadovoljan.

Dugoročna prognoza: Ili će veza potrajati takav kakva jest ili će podložan partner smoći hrabrosti da je napusti. Zlostavljač u vezi poduzet će sve što je u njegovoj moći da ga vrati. Ukoliko mu to ne uspije, vjerojatno će pronaći drugu žrtvu.

Veza u kojoj jedan partner pije

4. Dva smo svijeta različita

U ovoj vezi nema sukoba, ali nema ni komunikacije. Ona „vozi na autopilota“, a putnici u njoj vode dva zasebna života. Pritom imaju vrlo malo zajedničkih interesa – više su cimeri nego ljubavnici.

Emocionalna prognoza: Dosadno, ustajalo, bez napetosti, uljudna hladnoća

Dinamika u pozadini: Neki ljubavni odnosi nakon dugo godina pretvore se u ovaj tip veze. Možda su se osobe vjenčale iz krivih razloga, a kemija je odavno nestala ili su godinama pometali probleme pod tepih i naučili da je najbolji način za izbjegavanje sukoba držanje na pristojnoj udaljenosti. Drugi parovi se jednostavno opuste tijekom godina ili se usredotoče na djecu. Jednom kad djeca napuste obiteljsko gnijezdo, oni shvate da ih malo toga još veže. Komunikacija se svodi na razgovore o vremenu, poslu i postugnućima njihove djece.

Uspješno riješite sve bračne nesuglasice!

Dugoročna prognoza: Kriza srednjih ili zrelih godina može kod partnera izazvati strah od onoga što ih očekuje. To može potaknuti raspravu i nastojanja da se veza raskine ili napokon revitalizira. Često se partneri nastave uvjeravati da je u njihovoj vezi sve u redu ili da su prestari za promjene.

5. Uravnotežen odnos pun razumijevanja

U ovakvoj vezi partneri se ponašaju kao tim, nadopunjujući se međusobno. Svaki prepoznaje i prihvaća vrline i mane onog drugog, čuvaju si leđa i spremni su u svakom trenutku pomoći partneru da se ostvari na način kako misli da je najbolje za njega, ali i za njihovu vezu. U stanju su popraviti vezu ukoliko uđe u rutinu; umjesto da zanemare moguće probleme, oni će se s njima suočiti i pokušati ih riješiti.

Emocionalna prognoza: brižnost, opuštenost, uz moguće povremene napetosti

Dinamika u pozadini: Možda je veza od samih početaka stabilna i razvijala se u pravom smjeru, a možda su parteri nakon lošeg početka potražili stručnu pomoć i uspjeli usmjeriti odnos na pravi kolosjek

Dugoročna prognoza: Kriza srednjih i zrelih godina može se pojaviti i u ovakvoj vezi, ali partneri će pronaći način kako da je prevladaju

Preokrenite stvari u svoju korist

Prepoznali ste se u nekom od navedenih primjera za četiri manje funkcionalna odnosa? Polazna točka za promjene je iskreno priznavanje trenutnog stanja u vezi, a sljedeći koraci su poduzimanje aktivnih mjera za promjenu dinamike. To uglavnom znači da biste trebali činiti sve suprotno od onoga što ste činili dosad: ukoliko ste agresivna osoba koja mora imati sve pod kontrolom, morate naučiti kako se prilagoditi; ako ste ljubazni i pasivni, morate se osnažiti i postati odlučniji.

Osjećate li da ste se posve udaljili od partnera, morate prestati koristiti otuđenje da biste izbjegli sukob. Umjesto toga, razgovarajte o problemima, pokušajte se ponovo povezati i pronaći davno izgubljene zajedničke interese.

Kako očuvati povjerenje u vezi?

Budući da su odnosi među partnerima zasnovani na obrascima ponašanja, promijenite li sebe, promijenit će se i obrazac vašeg ponašanja, a to može promijeniti vašeg partnera i u konačnici, vašu vezu.

Ukoliko vam je na ovom putu potrebna stručna pomoć, potražite je. Stanje u kojem se vaša veza trenutno nalazi ne mora biti konačno. Promjena je moguća, a najbolje vrijeme za promjenu je sada!

Hoće li vašem braku pomoći bračna terapija?

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo