Psiha

Psiha

Uz ove savjete nećete ni primijetiti da ste se vratili na posao!

Foto: Shutterstock

Godišnji odmor, nažalost, uvijek prekratko traje i svima se teško vratiti u radnu sredinu nakon što smo danima ljenčarili na plaži i brčkali se u moru.

Iako se većina ipak vratila s godišnjeg odmora i preživjela prvi radni dan na poslu, mi donosimo nekoliko savjeta kako se bezbolno vratiti u ured onima koji upravo spremaju prljave ručnike i kupaće kostime u kovčege.

I bez dokaza bi se svi složili da se zaposlenici s godišnjeg vraćaju sretniji, zdraviji i s više energije, zbog čega efikasnije rješavaju poslovne probleme.

Kako tvrde psiholozi, pozitivni učinci godišnjeg odmora prate nas samo dva tjedna nakon povratka kući.

Nakon što smo vam otkrili kako postoji šansa da ćete nakon 14 radnih dana biti umorni kao da niste bili na odmoru, donosimo nekoliko savjeta kako što lakše izdržati prve dane na poslu:

1. Ako se vratite na posao sredinom tjedna, lakše ćete se prilagoditi, a i vikend će brže stići pa ćete imati vremena za kratki “oporavak” od prvog radnog dana.

2. Na posao dođite prije svih kolega kako bi se u miru mogli prilagoditi novoj atmosferi. Pokušajte zamisliti sve ono što sami za sebe možete učiniti, a što vas na poslu veseli.

3. Kao što smo već pisali, svima nam je potrebno vrijeme za sebe kako bi se vratili u ravnotežu. Bez obzira što je prvi dan na poslu, uzmite vremena za predah.

4.  Ako ste se vratili s odmora i shvatili da ste potrošili previše, ne brinite jer ćete već smisliti kako nadoknaditi trošak te zbog iskustva više ne ponoviti grešku.

5. Misao “Zašto moram raditi” pretvorite u misli o tome koliko ste sretni što imate posao i možete si priuštiti godišnji odmor.

6. Posao koji se nagomilao ne pokušavajte riješiti u jednom danu. Najbezbolnije je napraviti plan i svakodnevno se posvetiti onome što ste si zadali.

7. Ako vam nedostaju šetnje uz more, vi ih zamijenite šetnjama po gradskim parkovima.

8. U društvu obitelji gledajte fotografije s ljetovanja jer će vam sjećanje na zajedničke avanture učvrstiti uspomene i olakšati dan.

9. Imajte na umu da se možete veseliti novom godišnjem odmoru – jer na njega imate pravo.

10. Ponesite neku uspomenu s mora koja će vas na radnom mjestu podsjećati na lijepe trenutke.

11. Do sljedećeg ljetnog godišnjeg odmora možete planirati manje odmore, uvijek usklađene s vašim realnim mogućnostima. Potreba za odmorom može se zadovoljiti i jednodnevnim izletom na obližnje brdo, jezero, rijeku ili livadu.

Foto: Shutterstuck

Ana A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo