Psiha

Psiha

Video igrice pozitivno utječu na djetetovu inteligenciju

Većina roditelja je mišljenja da igranje igrica služi samo učenju agresivnog ponašanja i odvajanju djeteta od društva. Istraživači tvrde da neke video igrice mogu pomoći u razvijanju djetetova mozga. Razvijaju sposobnost snalaženja u kompliciranim situacijama i poboljšavaju memoriju.

Prije deset godina švedski istraživač Torkel Klingberg došao je do spektakularnog otkrića. Okupio je grupu djece te im dao kompjuterske igrice dizajnirane za jačanje memorije, nakon samo nekoliko tjedana, djeca su pokazala poboljšanje memorije i općih intelektualnih sposobnosti. Ovaj koncept je samog Klingberga smjestio u red onih koji pomažu odabrati pobjednika Nobelove nagrade u psihologiji i medicini.

Novije studije dokazuju da dobrobit igranja igrica ima puno više pozitivnih, dalekosežnih posljedica nego negativnih. Naravno, ova aktivnost zahtjeva roditeljsku kontrolu ali postoje razlozi zašto bi vaše dijete trebalo pustiti da nekoliko sati tjedno gradi gradove i pobjeđuje vanzemaljce.

Zbog čega je dobro igrati video igrice?

1. Igrice nas uče rješavanju problema te potiču djecu na razmišljanje. Postoji puno video igara koje su dizajnirane specijalno za razvoj djetetova mozga, ali čak i one jednostavnije uče djecu kako logički rješavati probleme.

2. Igrajuči igrice stvaraju se jake društvene veze koje potiču socijalnu interakciju. Pomažu pri procesu socijalizacije djeteta. Društvene tematike njih je 65 posto.

3. Video igre su jak poticaj, većina ih je dizajnirana da nagrađuju i hvale nakon pobjede, što jača samopouzdanje. Različite vještine, razine i rizik od gubitka/nagrade uče djecu da se ne boje neuspjeha i da uvijek mogu krenuti iz početka

4. Video igre uče strateškom razmišljanju. Djeca vježbaju objektivno razmišljati o igri, sebi i vlastitoj izvedbi. Većina strateških igara nude razne mogućnosti za dolazak do cilja. Igrači također primaju automatsku reakciju na odluke, zbog čega brzo nauče sve o svojim slabostima i vrlinama. 

5. Video igre uče timskom radu. Većina je današnjih igrica dizajnirana za igru u paru ili timu. Bilo da se bore protiv napada vanzemaljaca ili slažu puzzle, video igrice nude djeci bogatstvo prilika da konstruktivno djeluju kao tim.

6. Video igrice poboljšavaju koordinaciju oka i ruke. Dokazano je da video igre poboljšavaju koordinaciju kod ljudi koji boluju od parkinsonove bolesti, ili su preživjeli moždani udar. Postoje i studije koje dokazuju da kirurzi koji redovito igraju video igrice manje griješe za vrijeme operacije od onih koji to ne čine.

7. Igranje igrica zbližava obitelj. Ako ih već ne možete pobijediti, pridružite im se! Igrice nisu samo za djecu. Zamolite ih da vas nauče pravila i pridružite im se.

Baš kao što vam treneri pomažu napumpati mišiće, tako video igrice pomažu ojačati mozak.

A. Abrahamsberg

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo