Za blagdane se sve vrti oko hrane i to je u redu! No, ove navike ipak izbjegavajte - Ordinacija.hr
Psiha

Psiha

Za blagdane se sve vrti oko hrane i to je u redu! No, ove navike ipak izbjegavajte

Blagdani su odlični za stresna obiteljska okupljanja, velike količine mesa i kolača.

Svake godine raste broj oboljelih od inzulinske rezistencije, dijabetesa tip 2, srčanih bolesti, hipertenzije, visokog kolesterola te naravno raka, navodi mangomannutrition.com

Neki od njih rezultat su stila života, a blagdani su razdoblje kada nam briga za zdravlje nije niti na popisu onoga što moramo obaviti.  

Iz tog razloga izdvajamo nekoliko blagdanskih navika kojima štetimo svom zdravlju

Ne želite se udebljati za blagdane? Nutricionist objašnjava zašto je bolje ne paziti na kilažu u te dane…

Nedostatak voća i povrća

Najčešća greška koju činimo u vrijeme blagdana odnosi se na prehranu. Naime, blagdanske tanjure tijekom blagdana čini mesnata hrana bogata mastima, a na njima se rijetko nalazi voće i/ili povrće. 

Alkohol sa svakim obrokom

Kokteli s velikom količinom šećera ili pak tamna, teška piva umjesto laganih, manje kaloričnih vrsta, odabir su mnogih ljudi za blagdane. S druge strane, u to vrijeme skloni smo i popiti veliku količinu istih

Manjak aktivnosti i svježeg zraka

Bilo zbog lošeg vremena, manjka volje ili viška hrane, tijekom blagdana smo skloni minimalnoj aktivnosti, a takva praksa definitivno nam ne čini dobro. 

Neodbijanje hrane

Kontrola nam je u tim razdobljima nepoznata riječ, a griješiti smo skloniji kada nam se nešto nudi. No, trebali bi znati kada je dosta, ali i to je teško jer tada ne vodimo računa o broju dnevnih obroka pa jedemo i odmah nakon što smo jeli. 

Kako pokrenuti svoj život? Svaka promjena je teška, pa i ona na bolje. No, ostanak na mjestu nije rješenje

Nema obroka bez deserta

Veliki broj pripremljenih kolača nepresušan je izvor poslastica pa smo skloni pojesti nešto nakon svakog ili između svakog obroka. 

Nije bitna vrsta mesa

Meso je za blagdane pripremljeno na brojne načine, a obroci dolaze i u svim vrstama mesa, no budite svjesni da piletina, svinjetina, puretina i govedina sadrže prosječno 23-41 posto masti, a na 100 grama mesa dolazi čak 80 mg kolesterola. 

Bez stresa nema blagdana

Obiteljska druženja stresna su, no takve situacije štete cjelokupnom zdravlju, stoga se ove godine suzdržite od svih situacija koje će vam škoditi. 

Neravnoteža u prehrani

Izbjegavanje doručka kako bi mogli pojesti što je više moguće za večeru, a onda konzumacija velike količine hrane prije odlaska u krevet, štetni su. 

Naime, duge pauze između obroka usporit će metabolizam, a kasne večere dovest će do debljanja, ali i do pritiska na srce te do upale cijelog tijela.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo