Psiha

Psiha

Zašto dolazi do preljuba u ozbiljnim vezama i možemo li se od njega oporaviti? Stručnjaci imaju odgovor

Shutterstock

Istina je ipak da se od takvih događaja teško možemo opraviti…

Rezultati studije objavljeni krajem prošle godine u magazinu Psychological Science otkrivaju što to u dugim i ozbiljnim vezama vodi do preljuba, a isto tako autori navode da jednom kad do preljuba dođe, male su šanse da će odnos biti jednako dobar kao prije. 

“Preljub je na glasu kao događaj koji ima štetne posljedice za odnos ali i za partnere. No u literaturi i dalje nema konkretnog zaključka o tom pitanju”, naveli su autori studije. Zato su pokušali otkriti je li problemi u vezi uzrokuju preljub ili se oni javljaju naknadno, ili je u pitanju kombinacija faktora. Znanstvenici sveučilišta Tilburg su analizirali oko 1000 odraslih osoba u Njemačkoj i pratili ih oko 8 godina kako bi otkrili kako određeni događaji utječu na ljubavnu vezu. 

Kako se nositi s toksičnim radnim okruženjem? Ovih 8 savjeta može pomoći

Svaki ispitanik jedne grupe je bio u ozbiljnoj vezi i doživio je u njoj preljub, dok   ostali sudionici nisu imali to iskustvo. Pokazalo se da nakon preljuba osobe koje su prevarile partnera prijavile su da imaju manjak samopouzdanja u odnosu, nedostatak zadovoljstva i više nesporazuma. Zanimljivo, “žrtve” preljuba su samo prijavile nisko samopouzdanje i više nesporazuma. 

Ipak, prije prevare je došlo do dramatičnih događaja i promjena u odnosu. Skoro kod svih ispitanika se pokazalo da je prije preljuba došlo do više konflikata i manje zadovoljstva u ljubavnom odnosu kod partnera. 

Nakon događaja, većina se odnosa nije opravila, pa dok će se mnogi nakon problema u životu opraviti, osobe koje su u vezi u kojoj se dogodio preljub, neće se opraviti. 

Mislite da veza bez seksa ne može opstati? Odgovor terapeuta će vas iznenaditi

“Nažalost, mnogi parovi s vremenom određene stvari u vezi uzimaju “zdravo za gotovo” ili ne iskomuniciraju s partnerom što cijene, a što im smeta zbog čega počne patiti i kvaliteta veze. Ako nezadovoljstvo traje ono se ne rješava promjenom partnera – što se nekada čini kao opcija. Jedini način da partneri budu zadovoljni odnosom (ako njihove međusobne razlike nisu prevelike i na razini vrijednosti) je da komuniciraju – kako o stvarima koje im se sviđaju i koje cijene kod svog partnera (iako misle da njihov partner to već zna) tako i onima na kojima treba raditi i koje bi voljeli da su drugačije. “, komentirala je istraživanje psihologinja Kristina Bačkonja. 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo