Psiha

Psiha

Želite biti sretniji? Psihologinja otkriva kako podignuti raspoloženje u par trenutaka

Kojim riječima biste opisali današnjicu? Pretpostavljam da većini pada na pamet prva pomisao korona!

Svi pričaju samo o koroni, želim čuti nešto novo i drugačije! Ako su ovo misli koje vam padaju na pamet to je u redu, jer o koroni znamo sve, a ne znamo ništa.

Prošla godina je donijela velike promjene, a promjena je nešto na što neki jesu, a drugi nisu bili spremni. Promjena je i dalje u toku – i već je sada očigledno da ju trebamo prihvatiti kako bi nam bilo lakše ići dalje. Kad je već tako, možda se pitate što možete popraviti da bi bili zdraviji i sretniji ove godine?

Koje odluke možete uzeti za sebe da se osjećate bolje?

Kada donosimo određene odluke, koje su nam motiv da uvedeno promjene u područjima života s kojima nismo zadovoljni ili s kojima smo manje zadovoljni, prvo i osnovno je krenuti iz sadašnje prespektive gdje se nalazimo, kakvo nam je raspoloženje i koja uvjerenja imamo o kontroli događaja oko nas. Ukoliko se osjećate obeshrabreno i bespomoćno donositi odluke, jer, ipak Čovjek snuje, Bog određuje, možete se zapitati na što ja mogu utjecati, koja su moja područja kontrole.

Da bi pojedinac bio u mogućnosti aktivno djelovati, potrebna mu je motivacija, osjećaj kontrole i energizirajuće raspoloženje.

Krenimo redom: podignite raspoloženje sada – iako su mnoge aktivnosti trenutno ukinute i zabranjene, potražite u svojoj okolini stvari, aktivnosti ili ljude koji vam podižu raspoloženje, koji vas aktiviraju, pokreću, koji vas nasmijavaju i potiču na pozitivno razmišljanje. Neka vas ‘zaraze’, ali svojim raspoloženjem i pozitivnom energijom.

10 jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da očuvate mentalno zdravlje

Odredite ciljeve, neka budu specifični i jasni, odredite tko i što vam može pomoći u ostvarenju cilja i koje su moguće prepreke te naravno do kada ga želite postići, što će vam biti nagrada za ostvareni cilj (ili korake do ostvarenja cilja), kako će te znati da ste ga ostvarili (mjerljivost cilja). Postavljanje ovih ciljeva usmjerava nas i daje nade za bolje. Za one obeshrabrene i demotivirane predlažem i jačanje samopouzdanja i osjećaje kontrole nad svojim odlukama. Vrlo jednostavna tehnika za ispitivanje kontrole u odlučivanju i promjeni je Pita tehnika. Nacrtajte dijagram te odredite u pitama postotak kontrole kojeg vi, a kojeg druge značajne osobe ili događaji imaju pred odlukom ili ciljem kojeg donosite.

Pišite sve na papir, bilježnicu ili računalo – ispišite sve odluke, vratite se na njih kada izgubite kompas!

Autor: Tanja Dumbović, mag.psych.

Osjećate se kao da su vas obaveze “stisnule”? Ovih 6 savjeta vratit će vas u ravnotežu

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo