Psiha

Psiha

Želite prekinuti vezu? Stručnjaci otkrivaju koji je najbolji način da to učinite

Prekidi nikome nisu ugodni. Najmanje onome tko je ostavljen, a nije lako ni onome tko mora/želi ostaviti.

Pa kako to učiniti da bude što je manje bolno moguće? Evo nekoliko savjeta stručnjaka…

Sanjali ste bivšeg? Seks sa šefom? Saznajte što znače vaši seksualni snovi

Recite istinu, ali ne budite okrutni

Dužni ste objasniti zašto prekidate vezu, objašnjava Rachel Sussman, a psihoterapeutkinja iz New Yorka i autorica knjige “The Breakup Bible”, prenosi InStyle

Među ljudima koje vidim, najteže je onima nakon prekida koji ne razumiju zašto je do njega došlo. U idealnim situacijama, razlog prekida ne bi trebao šokirati drugu osobu jer se pretpostavlja da ste u prošlosti razgovarali o problemu i pokušavali ga riješiti, kaže Rachel Sussman.

Guy Winch, psiholog i autor knjige “How to Fix a Broken Heart” slaže se kako trebate dati razlog za prekid, ali ne i navoditi apsolutno sve što vas je smetalo u vezi

Važno je i da pažljivo birate riječi, pa koristite fraze poput: “Ovo me smetalo” ili “To mi je stvarno bilo teško” umjesto da za sve okrivljujete drugu osobu.

Naposljetku, oduprite se potrebi da ublažite prekid rečenicama poput: “Možemo biti prijatelji” ili “sada jednostavno nije dobro vrijeme”…

Prekinite licem u lice

Oba stručnjaka upozoravaju kako je prekid najbolje odraditi u domu onog koga ostavljate. Tako možete otići, a ostavljena osoba je u poznatom okruženju.

Izbjegnite seksualne probleme u braku uz ove savjete

Jeste li sigurni?

Kako bi odlučili je li kraj veze doista ono što želite, dobro je razgovarati s članom obitelji, prijateljem ili čak terapeutom koji može pomoći u donošenju odluke. No, jednom kada odlučite prekinuti vezu, nemojte odgađati konverzaciju ili se prerano početi ponašati kao da ste već prekinuli vezu. 

Najlošija stvar koju ljudi rade je da ulaze u nove odnose bez da prekinu vezu. Jednostavno žele imati plan B. Razlog za to može biti i da žele stvoriti distancu, pa čak i biti ulovljeni u drugoj vezi. Varanje je najbolnija stvar koju možete napraviti u vezi, objašnjava psihoterapeutkinja. 

Na kraju, dozvolite ostavljenoj osobi da sama odluči hoće li vas i kada kontaktirati, upozoravaju stručnjaci. 

Kada je ljubavna veza osuđena na propast?

M. P.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo