Kolumnisti i blogeri: Koja je tvoja definicija hrane?!

5 ključnih koraka za uvođenje bezglutenske prehrane

Za osobe koje se moraju pridržavati bezglutenske prehrane kod odabira bezglutenskih namirnica vrijede sva načela pravilne prehrane koja vrijede i za zdravu populaciju: uravnoteženost, umjerenost i raznolikost!

Celijakija – bolest s “tisuću lica”

Uvođenje bezglutenske prehrane najlakše je provesti pomoću pet ključnih koraka:

1. Zapamtiti u kojim žitaricama postoji gluten: pšenica, ječam, raž i zob te njihovi hibridi i različiti oblici kao što su spelt, durum, pir, kuskus, krupica, mekinje i klice.

2. Uz rižu i kukuruz kao uobičajene žitarice u tradicionalnoj, ali i bezglutenskoj prehrani mogu se uključiti i ostale, manje zastupljene žitarice poput prosa, tefa i sirka te, sve popularnije, pseudožitarice: amarant, kvinoja i heljda.

Integralne žitarice: zašto birati ječam, raž i amarant?

3. Savjetuje se izbjegavati različite proizvode koji u svom sastavu gotovo uvijek sadrže gluten koji ima ulogu stabilizatora, zgušnjivača ili kontaminanta nenavedenog u sastojcima proizvoda. Ovakvi proizvodi najčešće su mesne prerađevine (hrenovke, salme, paštete), gotova jela (smrznuta gotova jela, umaci, preljevi), slatkiši, čipsevi te mliječni proizvodi nekontroliranog podrijetla i prerađene namirnice kao što su kukuruzna krupica i brašno, sušeno voće, mješavine začina i instant proizvodi (kocke, instant juhe i umaci).

4. Svakodnevnu prehranu najbolje je zasnivati na svježim i jednostavnim namirnicama kao što su neprerađeno meso, riba, jaja te voće i povrće. Tim načinom kroz unos cjelovitih namirnica postiže se “sigurnija” i kvalitetnija prehrana.

5. Upoznajte se s asortimanom bezglutenskih proizvoda. Danas ti proizvodi nude odgovarajuću zamjenu gotovo svim proizvodima koji sadrže gluten (brašno, kruh, tjestenina, keksi te ostale slatke i slane grickalice).

Bezglutenski proizvodi dobra su alternativa no uvijek je bolje odabrati tradicionalna jela koja u svom receptu ne sadrže namirnice koje u svom sastavu imaju gluten, jela kao što su npr. meso na naglo i rizi-bizi, brudet ili gulaš s palentom, pečena piletina s krumpirom i povrćem te riba “na gradele“ s blitvom.

Što se celijakija ranije dijagnosticira, lakše je prihvatiti novi način prehrane no u konačnici stroga bezglutenska prehrana češće teže pada odraslim osobama nego djeci. Međutim, uz dobru informiranost, malo truda i kulinarske mašte prehrana bez glutena je moguća, štoviše, može biti izrazito kvalitetna i raznolika, čime se osigurava dugoročno zdravlje i “normalan” život svih oboljelih.

Redovno konzumiranje amaranta osigurava gubitak suvišnih kilograma

Saznajte više o autorici: Definicija hrane d.o.o.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo